Такова чудо в НС не е било! От БСП разтресоха трибуната: Защо още не е арестуван Кирил Петков?

борислав гуцанов

„Ако това е така и наистина (б.р. украинците) имат предоставено тайно оръжие без решение на Народното събрание, защо още не е арестуван г-н Кирил Петков“. Това запита от трибуната в парламента Борислав Гуцанов от БСП.

И още нещо – предоставено гориво то Лукойл, интересно е колко от народните представители се биеха да не работи той, допълни Гуцанов.

„Споразумение за придобиване и взаимно обслужване (BGR-USA-02) между Министерството на отбраната на Република България и Департамента по отбраната на Съединените Американски Щати“ ратифицира днес Народното събрание.

То представлява актуализиран вариант на вече действащото такова от 2001 г. и е свързано с логистичното осигуряване на американските войници на българска територия, но и на българските, които са в САЩ. В момента американците у нас използват полигон „Ново село“. Според споразумението тяхното изхранване, дрехи, както и сметките за ток и вода, които имат на територията на полигона, се поемат от САЩ.

Споразумението продължава една политика от 20 г. съюзнически да подпомагаме и да разчитаме на помощ, когато нашите въоръжени сили осъществяват дейност на територията на САЩ. Разбира се, това важи най-вече за техните бойци на нашата територия. Имаме процедурни забележки. Те не са толкова съществени, но поставят под въпрос как изпълнителната власт защитава националните ни интереси. Да не се окаже, че те ще бъдат заплатени по български цени, изключително изгодни и удобни, а в същото време ние ще платим скъпи цени. Ще се въздържим от подкрепа на това споразумение, въпреки че то не е лошо, коментира Николай Дренчев от „Възраждане“.

Къде са вносителите? Те не искат да отговарят на въпросите, които възникват. Започваме от нещо по-дребно – този закон е подписан веднъж в София, а след това във Франкфурт. Защо във Франкфурт, кой е подписал това споразумение от българска и кой от американска страна?

САЩ не изпълниха ангажимента си към България, прибраха два милиарда и не доставят поръчаните от нас изтребители Ф-16, каза пък червеният проф. Гечев.

Борислав Гуцанов от БСП пък обвини колегите си в залата, че не са прочели какво се ратифицира. „Това че сме партньори и членки на НАТО, не означава, че не трябва да защитаваме интересите си. Сега е времето да поставим условия“, каза Гуцанов.

Той напомни и, че преди дни излезе разследване на германския вестник „Ди Велт“, според което България е помагала с боеприпаси и гориво на Украйна.

„Ако това е така и наистина имат предоставено тайно оръжие без решение на Народното събрание, защо още не е арестуван г-н Кирил Петков“, попита той.

И още нещо – предоставено гориво то Лукойл, интересно е колко от народните представители се биеха да не работи той, допълни Гуцанов.

Придържайте се към предмета на обсъждане, скара му се председателстващият Йордан Цонев.

Ще се изкажа, за да не се излагат някои народни представители. Тук „Възраждане“ се оказаха по-подготвени от БСП. Това споразумение е сключено през 2001 г. Август месец е подписано в Щутгарт, защото там е командването на САЩ за Европа. Поне питайте бивши или по-възрастни членове на партията, за да ви обяснят какво и как се случва. БСП бе на няколко пъти в правителството оттогава. Защо не сте поискали денонсиране?, запита Христо Гаджев от ГЕРБ.

Хората са си написали за какво става въпрос – логистично осигуряване, доставки и услуги на храна, вода, медицински услуги, складово осигуряване, ремонт и поддръжка, доставки на резервни части. Какви самолети, какви пет лева?, възмути се Гаджев.

Изрично в споразумението се споменава, че тук не фигурират оръжейни системи, настоя той.