Само в 7DniSofia.bg

Мистерията се заплита! Албанец се изниза от България след показния разстрел на ММА боеца Тути

снимка

Мистериозен албанец e замесен в поръчковото убийство на 33-годишния бизнесмен и ММА боец от Хасково Тургай Сали-Тути. Чужденецът обаче е успял да напусне страната ни още преди да бъде арестуван основният заподозрян по случая – 42-годишният мексиканец Виктор Омар Гуадо, пише „Марица“, позовавайки се на отлично информирани източници.

По думите им, последният показен разстрел преди този бе извършен преди 20 години.

Стрелбата по Тургай Сали е поръчкова и идва от братя българи в гръцки затвор, които също лежат за убийство в Атина, разказаха запознати със случая.

Тути бе гръмнат час след полунощ на 13 февруари м.г. пред къщата му на улица „Крали Марко“ в квартал „Каменни“. Докато си говорел със свой познат, към тях се приближил непознат мъж и стрелял по търгуващия с хранителни добавки млад мъж. После стрелецът изчезнал, а сигналът за произшествието бил подаден на спешния телефон 112 в 1.13 часа.

Веднага след това полицията се вдигна накрак и градът бе блокиран с контролно-пропускателни пунктове на всеки изход. Междувременно криминалисти иззеха записи от камери за видеонаблюдение и привикаха за т.нар. беседи контингента на Хасково. Тургай няма криминални прояви.

В района на стрелбата били открити две гилзи, които бяха предадени за балистична експертиза и се проверяваха за отпечатъци.

Разследващите установили бързо, че Тути същата вечер преди инцидента влязъл за кратко в местен бар, но не останал да си поръча нещо и веднага си тръгнал.

След прострелването хасковлията бил откаран в местното Спешно отделение, а после го транспортирали в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, където го оперирали, за да извадят заседналия в таза му куршум. Сали успял да разкаже на полицаите какво е станало преди хирургическата интервенция. После състоянието му се влошило от обилен кръвоизлив и починал на 14 февруари.

Междувременно разследващите влезли в дирите на мексиканеца Виктор Омар Гуадо. Той бе атакуван и задържан от спецчасти на полицията в софийски хотел малко преди да го напусне. От стаята му били иззети дрехи, които съвпадали с тези на стрелеца, описани и от жертвата. В ползваната под наем кола от 42-годишния нападател бе открита и гилза, която съвпада с намерените на местопроизшествието в Хасково.

„Дойдох тук, защото получих информация, че в страната ви има работа за циркови артисти като мен. Бях използван от приятели, които мепомолиха да заздравя връзката им, като правя секс със съпругата, а мъжът й, въпреки че участваше в тройките, ми завидя и ме натопи. Това каза пред репортери в съда Виктор, когато на 17 февруари м.г. окръжните магистрати в Хасково му наложиха най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Същата версия преди това мексиканецът представил и пред разследващите.

„Дали в България има цирк, в който евентуално да си намеря работа“, обърна се чужденецът към Темида, когато поиска да бъде пуснат под гаранция, без да е декларирал доходи. „Имам три деца в Мексико, които разчитат на мен да ги издържам. В България дойдох, за да изучавам културата ви, а не да върша престъпления“, обясни още пред съда Виктор Гуадо.

„Искам да бъда на по-човешко място, а не където съм в момента“, заяви обвиняемият при даденото му право на последна дума.

„Моля, клиентът ми да бъде пуснат по гаранция, която да е достатъчно висока, за да го спре да напусне пределите на страната. Няма преки доказателства за съпричастността на Виктор по случая. Дори и да се допусне обратното, в медицинската експертиза от аутопсията на Тургай е посочено, че „случайно попаднал в задните части куршум случайно е разкъсал артерията“. Тоест, няма умишлено смъртоносно нараняване“, акцентира пред магистратите адвокат Антон Попов.

„За една и съща рокерска банда в Америка са работили Виктор Омар Гуадо, обвинен за убийството на Тургай Сали в Хасково, и Серафим Райчев-Немия. Това е една от основните версии, по които работят службите на България и Гърция“.

Гуадо излежал присъда за трафик на хора и подправяне на документи в Атина. Излязъл от затвора в края на ноември по-миналата година.

Сред подкрепените с факти версии по случая е, че мексиканецът е наемник, изпълнил мокра поръчка на мощна престъпна група. Той лежал в затвора в гръцката столица заедно с братята от Хасково Серафим и Милен Райчеви.

Те са осъдени за убийството на гръцкия бизнесмен Янис Макрис. Серафим, по прякор Немия, е признат за виновен от магистратите в Атина като физическия изпълнител на покушението. Присъдата му е доживотен затвор. Наказанието на Милен като помагач е 10 г. По неофициална информация Тургай е свидетелствал по случая на убийството от 2018 г.

Заради татуировката върху главата на Виктор, изобразяваща рога, се предполагало, че той е член и на рокерската банда, занимавала се с търговия на дрога на границата между САЩ и Канада.

„Със същата група, преди да отиде в Гърция, работил Немия“, коментираха запознати със случая и допълниха, че за да прикрие татуса, влизал в съдебната зала с кърпа на главата.

Междувременно на 9-и миналия месец мексиканецът отново поиска от съда да бъде пуснат от окръжния следствен арест в Хасково. Магистратите отхвърлиха молбата му, а задържаният под стража не се възползва от правото си да обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

На стари криминалисти и юристи обаче някои подробности по цялата ситуация в случая не им се връзват. Според тях, трябва да се работи и по версията около идването на Гуадо в България. Вярно, казват източниците ни, мексиканецът е лежал с братята хасковлии в гръцки затвор. Колкото и конспиративно да звучи тази теория или версия, в нейна подкрепа има и факти.

Виктор Омар Гуадо е влязъл в страната ни с автобус през Република Северна Македония. Стигнал е до Кърджали, оттам взел автомобил под наем, с хасковски регистрационен номер, и е дошъл в абсолютно непозната среда, където няколко дни, по оперативна информация, наблюдавал жертвата си.

„Няма начин да е бил сам и да не му е помагал и някой местен“, разсъждават врели и кипели в бранша. „Има данни, че мексиканецът бил придружаван от албанец или поне лице с такива документи. Този човек също е лежал в Гърция, където, освен нормалната диаспора от Албания, има и голям криминален контингент от същата народност.

Българската полиция разполагала с информация, че мистериозният албанец е влязъл с лека кола у нас от Северна Македония и в Хасково е засичан заедно с Виктор няколко дни преди стрелбата. Дори двамата били заедно и на същата улица в квартал „Каменни“. Това лице е успяло да напусне България малко преди ареста на мексиканеца, споделиха наблюденията си източниците.

За тях липсва и логика да планираш поръчкова екзекуция, след което да заловят стрелеца, да открият дрехите, с които бил облечен при покушението, и за капак полицаите да намерят гилза в ползваната кола под наем. Това са все интересни факти не само за криминалисти, но и за белетристи.

20 години по-рано: Убиха показно патрона на Митьо Очите

На 4 ноември 2002-ра бе убит 43-годишният Валентин Подмолов-Подмола. Бившият борец бе причакан на близо до дома си на улица „Петко Славейков“ в Хасково. Там проехтяват 3 изстрела, Подмола е улучен в главата и издъхва на място. Свидетели твърдят, че нападателите са трима, облечени в черни дрехи и след покушението побягнали в посока към пазара, където се смесили с навалицата. Убийството не е разкрито и до днес.

Като начинаещ под крилото на Подмола започва друго известно име от ъндърграунда – Димитър Желязков-Митьо Очите. Като човек на Вальо Подмола той участва в култовия сблъсък от 11 ноември преди 29 г. на един от най-големите паркинги за тирове по онова време на „Малката Гергана“ край „Извора на Белоногата“ до Харманли.

Заради този сблъсък с представителите на някогашния „Клуб 777“ Желязков бе осъден за първи път ефективно на 11 месеца затвор при първоначален общ режим. Делото приключи 12 г. след инцидента.