Опозиция на Нинова и отцепници от БСП вият от ужас: Какво чакаме? Времето върви, трябва да хванем 4%

първанов

Времето върви, губи се инерция, а трябва спешно да започнем да работим по места, за да хванем тези 4% и да влезем в парламента, предава 24 часа.

С тези думи Светослав Велков от „Изправи се, България“ се обърна към бившия президент Георги Първанов. Той му отговори, че само с приказки не става. „Трябва да има вразумяване в левицата. Да се разберем, че ако не направим нещо подобно на „Коалиция за България“ и „Нова левица“ от преди повече от 20 г., които бяха печеливши формули за нови избори, няма как да се случат нещата“, допълни Първанов.

Според него идеята на Корнелия Нинова напусналите социалисти да се влеят отново в БСП е левосектантска формула. Той вижда бъдещето в равностойна коалиция, в която да се чува гласът на всеки един.

Над 200 леви, част от които опозиция на Корнелия Нинова и отцепници от БСП, се събраха в Пловдив на конференция, озаглавена „Левицата“. Приближени до пловдивския бизнесмен Георги Гергов социалисти не бяха забелязани на събитието.

Костадин Паскалев, Емилия Масларова, Мая Манолова, бившият транспортен министър Петър Мутафчиев, Светлана Шаренкова, Румен Петков, Кирил Добрев и още над 200 души умуваха как да се излезе от кризата, в която е изпаднала левицата.

„Тя е натикана в ъгъла, а едни импровизатори като променкаджиите казват, че те били левицата“, заяви Татяна Дончева от „Движение 21“. И препоръча задължително обединение на левицата. Попитана от „24 часа“ възможно ли е това без БСП тя отговори, че на този етап партията столетница не може да се присъедини, но от нея можели да се присъединят хора. Дончева направи аналог с 1990 г., когато БКП е била натикана в ъгъла. И даде пример с тогавашния председател на партията Александър Лилов. „Какво направи той? Смени бранда и програмата и това даде живот на левицата за 30 г. напред. Ние трябва да разсъждаваме по същия начин, макар и не по щампа“, заяви тя.

По думите й обединението не може да стане до тези първи избори, а може би и до вторите, ако са към края на годината. „Но трябва да се направи единен субект по образец на гръцките Сириза и ПАСОК някога, който да обединява съмишленици и да се бори за провеждане на лява политика“, каза Дончева. Според нея на този етап хората в БСП не са готови да скочат, тъй като се страхуват да не сбъркат. Искали гаранция. „Но то и да се ожениш никой не ти дава гаранция. Има моменти, когато всеки трябва да вземе вътрешно решение, а обстоятелствата сочат кой е правилният път“, добави лидерката на „Движение 21“.

„Нужно е някакво обединение вляво. Не трябва да се чака поредните избори да ни го покажат“, заяви кметът на община Садово Димитър Здравков. Той и колегата му от пловдивската община „Марица“ Павел Михайлов, избрани с червени бюлетини, присъстваха на конференцията.

Според Костадин Паскалев България е в тотален разпад и в каскада от избори и кризи. „Не е нужно да си професор по история, за да прецениш, че сегашната политическа ситуация е провал и съсипване на държавността във всяко отношение“, обясни и Георги Първанов. Той отказа да даде съвет на лидерите на водещите политически партии, защото „те знаят всичко и затова сме се докарали дотук“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории