Само в 7DniSofia.bg

Позорът на „шарлатанията“: Платили ли са Петков и Василев 26 000 € за хвалбите на Die Welt?

асен василев кирил петков

Платили ли са си Кирил Петков и Асен Василев за захаросаната статия в Die Welt („Ди Велт“), която ги рисува като „спасители на Украйна“?

Отговор на този въпрос ни дава самият „Ди Велт“, където в редакционното каре е посочено, че предлагат платено журналистическо съдържание.

За „платени публикации“ в „Ди Велт“ средната цена в хартиеното издание е около 26 000 €, уточнява „Епицентър“.

„Ди Велт“ са посочили и базата на която стъпва тяхната рекламна политика:

„ВНИМАНИЕ
Качествената журналистика на WELT е идеалната рамка за вашата
индивидуални съобщения за комуникация.
Използвайте имиджа и редакционната сила на една от най-известните медийни марки в Германия, за да вградите своя продукт и
вашите комуникационни цели.
Подкрепяме ви в концепцията, дизайна и реализацията.
Дали като редакционна статия в DIE WELT или WELT
AM SONNTAG или като онлайн принос на welt.de ние
предлагат ви оптималната среда.
Накратко: Вие наблягате на това, което искате да общувате, а ние
предаваме вашето послание“.

Разследването в „Ди Велт“ е на Филип Шлюк и се базира на разговори на автора с Кирил Петков, Асен Василев, външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, както и на други източници. В публикацията се разкрива, че България е доставяла оръжия и гориво индиректно на Украйна още в началото на войната.

Германският журналист Филип Шлюк не крие, че е приятел с Кирил Петков. Той е бил в България през 2020 година, за да отразява протестите срещу Борисов.

Тогава излиза негов материал е със заглавие: „Кризата в България – заплашен ли е ЕС от втора Унгария?“. Според автора в Брюксел гледат на България с тревога, правейки паралел със ситуацията в Унгария, където Орбан постепенно ограничил свободата на медиите, съдебната система, действията на опозицията.

Филип Шлюк описва Борисов: „Несъмнено талантът му за хумор позволява на мускулестия 61-годишен мъж да печели избори отново и отново“, като разказва за излъчването народния му стил на комуникация, излъчванията на живо в интернет, за играта му на футболния терен, за предложенията му за конституционна реформа, за отказа да подаде оставка в разгара на протестите.

Шлюк е правил интервю с Кирил Петков още през 2022 година. В началото на тази той отново разговаря с бившия премиер Петков и на базата на този разговор започва разследването, което стига до заключението, че „България е спасила Украйна“, пращайки ѝ около 1/3 нужните ѝ боеприпаси и осигурявайки 40% от дизела за армията между април и август 2022 г.

Информацията му е потвърдена от външния министър на Украйна Кулеба, от чиито думи разбираме, че България в лицето на премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев едно е говорела публично, а друго е вършила тайно. Затова и в статията като червена нишка минава заключенето – как България тайно „спаси“ Украйна с бизнес сделки през трети страни.

Скандалът с оръжията за Украйна е кризисен пиар. Вярно ли мислите, че „Кирчовците“ са спасили Украйна? Като чуя за тях, се сещам за комисионните“, коментира тази сутрин зам.-председателят на парламента Йордан Цонев темата за износа на оръжие към украинската страна и разследването на „Ди Велт“.

Цонев допълни: „Статията в „Ди Велт“ е пиарски опит да се отвлече вниманието от скандала NEXO“ и зададе резонният въпрос: „След като Петков/Василев са изнасяли оръжия за Украйна през посредници, кой е взимал комисионнните? И не важи ли за тях максимата, че войната за едни е смърт, а за други бизнес“.

ЗАД ГЪРБА НА КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ

Ако вникнем по-дълбоко в съдържанието на статията и посланията ѝ излиза, че зад гърба на коалиционните партньори Петков/Василев хем са „спасили Украйна“, хем са изиграли важна роля в процеса за налагане на икономически санкции на Русия, хем България не е „похвалена“ за това от европейските ни партньори. Нещо повече, България бе жестоко наритана, унизена и недопусната до Шенген.

Защо двамата „спасители“ не са превърнали в бонус за страната ни „геройството“, което са проявили спрямо Украйна, и защо това не е отчетено от Брюксел?

„Петков и Василев рано са казали, че не можем да губим време. Украйна е в голяма опасност, Зеленски е в голяма опасност и трябва веднага да наложим санкции. Аз намирам това за впечатляващо. Говорих и с други представители и те ми потвърдиха“, отбеляза възторжено Филип Волкман Шлюк в статията си. Странно, че това „впечатляващо“ действие на смелите български политици Петков/Василев не води до позитивни последици на държавата, начело на която са по това време.

А с прочит в днешия ден статията показва, как двама души, на които бе връчено отвън кормилото на властта, фактически са уронили авторитета на България, демонстрирайки пред нашите партньри, как се лъже пред цял свят и как зад решението на парламента за изпращане единствено на хуманитарна помощ, държавата ни тайно срещу заплащане е продавала боеприсаси и дизел за Украйна. Това не е измиване лицето на България, а унижение и политически срам!

Както дойдоха на власт с лъжа, така през цялото време Петков/Василев лъгаха. И българите, и партньорите ни!

На 7 юни 2022 година Кирил Петков заяви: „Няма да изпращаме оръжие на Украйна. По въпроса вече има решение на Народното събрание и то ще бъде спазено. Аз смятам, че това, което направихме за Украйна на ниво подкрепа на бежанците, на ниво средствата, които до този момент сме вкарали, всякакви хуманитарни помощи, ще ремонтираме техники, които на друго място не могат да се ремонтират“ .

Същата позиция многократно бе повтаряна като латерна пред Народното събрание и пред медиите в България.

На 24 юни 2022, вече в оставка, Петков е още по-категоричен, този път в Брюксел на среща на върха на ЕС – Западни Балкани декларира: “ Няма скрит внос за Украйна. Ние изнасяме оръжие, амуниции за наши партньори за ЕС, нашата стъпка е износ към Полша. Думичката: „Украйна“ я няма (в интервюто пред „Гардиън“ – б.р.), аз говорех за износ за Полша.“.

Думите му бяха по повод интервюто му в британския всекидневник „Гардиън“, излязло ден преди това, от което се подразбира, че страната ни изнася оръжие за Украйна през Полша.

Кирил Петков обаче не смее да го каже това директно. Интервюиращият не пита какво изнася България за Полша, но когато говори за разрива между него и президента Радев, станал заради войната на Русия с Украйна, Петков директно заявява, че Радев е бил „много категорично ПРОТИВ доставката на оръжия за Украйна чрез трети страни“, а кабинетът, „ние бяхме много категорично ЗА това“.

И последва нова лъжа!

След като български медии изтълкуваха думите на премиера в оставка като признание за изпращане на оръжие на Украйна, Министерският съвет изпрати следното съобщение:

„Във връзка с появилите се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа“.

И сега да се върнем на статията в „Ди Велт“ и да затворим кръга – Кирил Петков и Асен Василев съвсем съзнателно са намерили вратичка за нарушаване решението на парламента.

И това не е повод за гордост, а поредното доказателство, че само една жалка държава може да преглътне позора на „шарлатанията“.