Лекар за извращенията в закона: Правим болните престъпници и пълним затворите с наркомани

167402984331676

Най-фрапиращият случай, за който цялото ни общество си затваря очите или може би не разбира, е фактът, че всеки зависим човек по света се третира като болен, а в България ние не им помагаме. Вместо да ги лекуваме, ги пращаме по затворите. Това каза в ефира на Нова телевизия основателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Той влезе в студиото, за да коментира защо момиче с епилепсия бе арестувано от полицаи в София за притежание на наркотични вещества. По думите на семейството му то е носило в себе си животоспасяващо лекарство, което обаче не е разрешено за продажба в България.

„Тук болните ги правим престъпници и пълним затворите с млади хора вместо да ги лекуваме. В същото време другите болни хора ги арестуваме зрелищно на улицата. Това е сгрешен модел, който го няма никъде другаде по Европа. Той води до тези извращения. Полицията рови за хапчета – това е нелепица“, заяви д-р Хасърджиев.

Първоизточникът на този проблем е Законът за наркотичните вещества, обясни той.

Адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова пък каза пред Нова телевизия, че никой не е длъжен да обяснява за здравословното си състояние или да носи със себе си свои медицински документи.

„Това, че лекарството не е разрешено за продажба в България, далеч не означава, че то е забранено за употреба, или попада в някакъв списък със забранени или наркотични вещества”, обясни тя.

Д-р Хасърджиев добави, че въпросното лекарство се разпространява съвсем легално в рамките на ЕС.