КОШМАР: Затварят детската реанимация в Националната кардиологична болница!?

Болница

Шокираща новина съобщи депутатката от ДБ Кремена Кунева с предупреждение в социалната мрежа фейсбук, че до края на седмицата врати може да хлопне детската реанимация в Националната кардиологична болница. Звеното лекува стотици деца ежегодно и специалистите в него са сочени за едни от най-добрите в цялата страна.

„Целият екип може да напусне. 10 от критично важните интензивни детски легла в София остават необезпечени. За това бях информирана рано тази сутрин от медици и родители.

Проведох спешен разговор с министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, той ме увери, че е запознат, но за съжаление не получих конкретна информация какво точно ще предприеме МЗ в случая. Особено в този сезон. Особено при пълно запълване на капацитета на интензивни легла в Педиатрията“, съобщава Кунев.

Тя предупреждава, че това далеч не е и единичен случай. Същото, по информация на родители и пациентски организации, се случвало и в болница „Св. Марина“ във Варна.

А причините според нея са в многократно по-добрите възнаграждения, които медиците получават в частните лечебни заведения в сравнение с държавните.

„Огромният брой частни болници едва запълват собствената си нужда от кадри, а какво ще се случи с кадровото обезпечение в държавните, без промяна на цялостната стратегия по заплащане на специалистите, съвсем скоро ще бъде въпрос, на който късно ще търсим отговори. А и тези отговори няма да помогнат за бързо и ефективно решение на проблем, който стои от години.

Никаква вина нямат медицинските специалисти, които имат право да избират да работят за по-добро в пъти заплащане и в по-добра среда. Често и с по-добро отношение към самите тях като личности.
Докато ние тук може да продължим да дискутираме темата, в НКБ вече не приемат деца с нужда от интензивно лечение, защото няма на кого да ги “оставят” в петък. Къде ще бъдат насочени тези деца, аз днес не получих отговор“, алармира още народният представител.