Почина брилянтният сатирик Марин Крусев. С „Малка настолна книга“ израснаха поколения българи

свещ

В ранните часове на 14 януари е починал писателят Марин Крусев – един от емблематичните сатирици от времето на соца, чиято „Малка настолна книга“ се предаваше от ръка на ръка през 80-те години на миналия век и вдъхнови хиляди млади хумористи, пише Lupa.bg.

Марин Петров Крусев е роден през 1946 г. във Велико Търново. Дълги години работи във в-к „Борба“ и във в-к „Стършел“. Познат и обичан автор на множество фейлетони, издава само два сборника с кратки хумористични произведения – „Ясна мъгла“ и „Малка настолна книга“.

Ето какво пише за Крусев сценаристът на Слави Иво Сиромахов:

„… Има един човек, който преди 35 години ми показа красотата на хумора. Той се казва Марин Крусев и през 80-те издаде една малка, светла книжка, наречена „Ясна мъгла“… До мен (тя) достигна преснимана, на хвърчащи страници.
Никога не съм се смял толкова. Препрочитах я стотици пъти. И всеки път ми беше смешна. Знам я почти наизуст. (…)
Никога не съм срещал на живо г-н Крусев. Доколкото знам, живее във Велико Търново и се занимава с издателска дейност. Но преди няколко години получих по пощата малко колетче с новото издание на „Ясна мъгла“. Развълнуван, отворих книжката и в нея имаше автограф от автора с едно изречение, което е лично и няма да споделя. То е само за мен.
Разказвам ви всичко това, защото г-н Марин Крусев, без да знае, стана мой учител и моя мярка във всичко, което пиша.
Поклон, Маестро!


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории