НАГЛОСТ: Поръчител на убийство на ченге в София напира за свобода, още търсят оръжието

боян табаков

Обвиненият в помагачество за умишленото убийство на полицай напира да излиза на свобода, научи „Телеграф“.

Боян Табаков е пуснал жалба, която ще бъде разгледана от състав на Софийския апелативен съд (САС).

Табаков е обвинен за помагачество за умишленото убийство на бившия полицай Любомир Иванов, извършено на 25 март 2022 г. в кв. „Лозенец“ в София. Табаков е сочен за организатор на покушението.

По случая бяха задържани двама души, а трети беше обявен за общодържавно издирване. На Кристиян Илиев бе повдигнато обвинение в предумишлено убийство. Той е считан за физическия извършител на престъплението. А Борислав Грозев, който бе арестуван в кв. „Горна баня“ като помагач, бе освободен поради липса на достатъчно доказателства. И двамата са криминално проявени за хулиганство и дрога.

Табаков се опита да излезе на свобода още през юни 2022 г., но тогава САС се мотивира, че не е разколебано обоснованото предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен – има голям обем гласни и писмени доказателства в подкрепа на това.

Поради тежестта и начина на извършване на престъплението с предварителна подготовка, съдът потвърждава изводите на първоинстанционния съд, че са налични опасностите от укриване на Табаков, както и от извършване на друго престъпление в случай на изменение на мярката за неотклонение на този етап.

Пистолетът, с който е е извършено убийството на Любомир Иванов, не е намерен и досега.