Само в 7DniSofia.bg

Шофьорите се хванаха за главите! Пълен обрат с горивата. Изненадваща цена на метана

Fuel pumps petrol

Ръст в цената на метана у нас и недостиг на дизел по бензиностанции в Европа. Това отчитат търговците на горива в началото на годината. По-високите цени се очаква сериозно да засегнат както шофьорите, така и превозвачите. А бизнесът не изключва пътуването с такси и автобус през тази година да поскъпне. Накъде ще вървят цените на горивата през новата година и ще се стигне ли до недостиг на дизел и на колонките у нас? Прогнозите събра Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”, предава НОВА.

Само за година разходите за всеки литър дизел, който шофьорът Иво Гаджев сипва в резервоара, са се повишили с около 50 стотинки. Сметката станала най-сложна през пролетта и лятото на миналата година, когато цените на колонката преминали рекордните 3 лв. и 50 ст., пресмята шофьорът. В опит да намали разхода, той минава на план Б.

„Първо карах дизелова кола, после минах на бензинова и сега съм на газ. Ако има нещо по-евтино, сигурно ще мина на него”, споделя мъжът.

Спрямо миналия януари най-масовият бензин А-95 е поскъпнал средно с близо 8 % и за литър в момента шофьорите плащат 19 стотинки отгоре. При дизела към началото на годината разходът за литър е нараснал средно с 20 на сто или с около 49 стотинки. В момента обаче разликата в цените е много по-малка от пролетта и лятото, когато течните горива достигаха рекордни нива на колонката.

„За радост към настоящия момент и бензинът, и дизелът струват под 3 лв. Предполагам, че цените ще се задържат на тези нива през следващите седмици. Може да има и леко поевтиняване, но нека да видим какво ще се случва на международните пазари със суров петрол”, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Димитър Хаджидимитров е собственик на верига от малки бензиностанции. Прогнозира, че цените на колонката могат да се задържат поне до края на пролетта и дори да паднат още.

Разликата при метана обаче вече сериозно се усеща от шофьорите и метанстанциите буквално се изпразниха през последните месеци.

„Клиентите, които бяха на природен газ, изчезнаха от колонките. Всички преминаха на алтернативни горива, тъй като и пропан-бутанът доста поевтиня”, каза Кольо Колев, собственик на метанстанция.