Синдикалист: Проблемът с Асен Василев е голям, затварянето на Мариците ще удари 100 хил. души

асен василев

„Ако МС не промени ПВУ в сектор „Енергетика“, то ние трябва за тази година да намалим 10% от добива и емисиите, които са свързани с него. Ние имаме интерес от това да произвеждаме по-голямо количество електроенергия, защото така спада и цената й“.

Това каза в интервю за БГНЕС председателят на миньорската федерация към КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов.

„Никоя друга страна от ЕС не е заложила подобен показател в ПВУ. Имайки предвид войната в Украйна, ЕК следва да преразгледа този вариант. А най-правилното за нас би било това, което е практика в Германия: те казват, че могат да затворят своите въглищни централи след 5, 10 или 15 години – чак когато нямат нужда от тях.

Те не са поели никакъв ангажимент, не са дали такива гаранции като нас, успели са да гарантират енергийната си сигурност. Дори в ПВУ е записано, че германското правителство ще раздаде 18 млн. термопомпи на гражданите с цел да се намалят вредните емисии. Ето това е един удачен вариант за България“, коментира още експертът.

Той обясни, че проблемът с Асен Василев и бившето редовно правителство е, че когато са поели ангажимент за затварянето на мощности от Маришкия басейн, изобщо не са се консултирали с експерти как би се отразило това на България, но и на съседните нам страни.

„По ПВУ трябва да затворим част от въглищните си централи. Ако направим това, проблемът няма да е само за нас. В Гърция също ще има дефицит на електроенергия. Румъния и към момента е с 5% такъв, а ние гарантираме електроенергията на Македония и снабдяването на Сърбия с въглища“.

Топалов уточни, че евентуалното затваряне на мощности в Маришкия басейн ще доведе до липса на електроенергия и оттам до покачване на цената й, тъй като няма да имаме достатъчно мощности.

„Ако се наложи затваряне, това ще се отрази на всички българи, защото Маришкият комплекс осигурява 60% от потреблението на страната, а загубите ще бъдат за 15 000 души, които са пряко заети с добива, и още 100 000 души косвено свързани с него – всички магазини и услуги покрай мините.

Технологията на добив на въглища не позволява да се работи само зимата, а лятото мощностите да бъдат оставени без работа. Ако не се работи месец, се получават свлачищни процеси, които са пагубни“, заяви още той.

„Себестойността на въглищата като мегават сега е 30 лв., като сложим труда и всичко останало, общата себестойност на един мегават електроенергия излиза около 60 лв.. Оттам насетне започва европейската система за търговия с емисиите, която слага още 200 лв., след което и търговецът дава своята цена, след което вече се сформира цената за потребителите“, обясни експертът.

На въпрос как миньорите приемат новината за затварянето на мощности от Маришкия басейн, Топалов коментира, че хората се чувстват ужасно несигурни за утрешния си ден.

„В определена степен това пречеше и на технологичния процес, защото, – знаейки, че ще ги затворят, – желанието за работа няма как да бъде голямо. С решението на Народното събрание за отваряне и предоговаряне на ПВУ, обаче, надеждите не са загинали.

Приветстваме решението на НС, но продължаваме да следим как ще се развие процеса с него – все пак това е договор, и много зависи нашите представители в Брюксел как ще си изложат тезата и как ще водят преговорите.

В този смисъл трябва да отидат подготвени хора, които да се чувстват достойни, като част от Европа, а не седнали като на последното място в Съюза; не както една преводачка, която ми каза, че обикновено като дойде българин в ЕС, той или не говори, или говори до 15 минути. Тук се изискват много повече усилия и аргументи“, подчерта Владимир Топалов.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории