Асен тотално полудя след скандала с Nexo. Изложеното от Прокуратурата ,,не били компютри, а компоти“

асен василев

„В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите“. Това се посочва в позиция на Асен Василев, разпространена от пресцентъра на партията. Той определи, че изложеното от прокуратурата по отношение на криптокомпанията Nexo „не били компютри, а компоти“.

Според пресцентъра на ПП прокуратурата е подвела медиите за проведената преди месеци среща между разследваната компания и Асен Василев, която се е провела в Министерството на финансите. Според ПП тайна среща не е имало, а март месец 2022 година във ведомството Василев поканил представители на „Борика“ АД, Асоциацията на банките в Българя и на Българска Финтех Асоциация, както и служители на Министерство на финансите.

Целта на срещата е била да се обсъдят законодателните и технически предизвикателства пред Финтех индустрията в България, с оглед готвените на европейско ниво регулации в сектора MICA и въвеждането на дигиталното евро от Европейската Централна Банка. От ПП отчитат, че в разговора е бил поставен и въпросът за сътрудничество между Финтех индустрията, банките и „Борика“ АД като установена разплащателна система, която може да се използва като основа за разплащания с дигитални валути и дигиталното евро. „В резултат на срещата беше направена работна група, която да изработи идеи за законодателни промени“, уточниха от партията.