Проговори майката на размененото бебе, пожелала анонимност: Тепърва ще кажа на семейството си

r-945-540-bebeta

„Тя е много е крехка, мъничка, уникално красива е, нашата е. Няма как да я сбъркам, ако видя две бебета, сложени едно до друго”. Думите са на майката, подала сигнала за размяната на бебетата в „Шейново”. Вчера тя за първи път видя и прегърна рожбата си. Тази, която е родила, предава НОВА.

Не иска да се разкриваме самоличността й, защото близките й още не знаят за кошмара, през който преминава. Но точно в 11:00 часа днес тя отново се събра с дъщеря си. Точно 4 месеца след раждането й.

„За моите клиенти беше изключително щастлив ден, те не са виждали детето си от 4 месеца”, каза адвокатът на семейството Стоян Стойков. „Самата среща премина много емоционално, за първи път се срещнаха и майките, за първи път освен бебетата, размениха и първите им биберони, шишета, храна, дрехи. Визуално децата имат голяма разлика. Едното е с тъмна коса, другото със светла, едното е с тъмни очи, другото със сини очи”, каза още адвокат Стойков.

И в щастието на родителите обаче има място за тъга.

„Добре се чувстваме. Щастливи и същевременно тъжни, че все пак вземаме нашето биологично дете, нашата кръв, и даваме друго, което го обичаме като свое собствено. Затова чувствата са смесени”, казва майката.

Семейството има и друго дете. „Не сме ѝ казали и няма да ѝ кажем. Доколкото можем ще ги опазим до навършване на по-голяма възраст, за да могат да разбират, да разсъждават трезво. Защото това не е новина, която може да се поднесе на едно дете и да не обърка”, каза потърпевшата жена.

Жената не иска самоличността ѝ да бъде разкривана: „Семейството ми все още не знае. Исках да го запазя в тайна до момента, в който ситуацията не се реши. Сега трябва да поднеса тази новина, която няма да се отрази много добре на психиката им”, посочи тя.

Случаят е прецедент у нас. И е бил предизвикателство и от правна, и от житейска гледна точка, признава адвокат Стойков.

„Чисто правно да подпиша споразумение за предаване на жив човек е прецедент. Двете страни с документ скрепихме предаването на децата. Затова подписахме споразумение между родителите”, обясни адвокатът.

Ако размяната не беше станала доброволно, казусът щеше да бъде решен по съдебен път. С дълга и тромава процедура.

„Бях решил да се срещна с ръководството на Софийския градски съд, за да съдействат бързо в такова производство. Много е важно, защото тези деца растат, опознават околния свята и всеки един ден за тях беше фатален”, смята адвокатът.

За момента семейството няма намерение да съди болница „Шейново”. Те са заявили своите претенции за обезщетение.

„Ами то е редно. Грешките трябва да се наказват, особено професионалните”, каза адвокатът.

Улеснение в случая е бил фактът, че всички документи са били изрядни и коректно попълнени. Грешката е била най-съществената възможно – размяна на самите бебетата.