Прокуратурата с извънреден брифинг, обяви уникална далавера в историята на България: 4-ма са обвинени!

иван гешев

Тук съм, за да благодаря на колегите от Софийска градска прокуратура, отдел Киберпрестъпления в Национална следствена служба, като и на колегите от ДАНС, които работиха по този случай в продължение на месеци. Това заяви на брифинг пред медиите главният прокурор Иван Гешев във връзка с аферата Nexo.

Очаква се на пресконференцията да бъдат изнесени подробности за обвързаностите на бившия вицепремиер и финансов минстър Асен Василев с пирамидата.

„Този случай е уникален не на фона на България, а в световен мащаб. Той е пример и за добро междуинституционално сътрудничество.

Той е доста сложен. За да стигнат колегите до резултат, разчитаме на взаимодействието с нашите партньори от ЕС.

Този случай онагледява новите проблеми, пред които е изправена првоохранителната общност в цял свят. Надявам се България да е в световните новини с това, с което можем да се гордеем, а това са успехите с нашите млади хора, а не със случаи, които придават негативен облик на нашата страна“, заяви той.

„Настоящият казус е уникален в българското правораздаване“, заяви от своя страна зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Такъв мащаб разследване не може да се провежда само.

„Ясно съзнаваме срещу какъв огромен финансов и интелектуален ресурс сме изправени, ще изправим нашия професионализъм, закона и нашето оборудване”, подчерта той.

Сарафов също благодари на партньорските служби, като отличи работата със службите на Великобритания.

„Вчера бяха претърсени 15 обекта, по неотложност влязохме в още два адреса. Разпитани са над 20 свидетели, някои от които анонимни. Разпити се провеждат и в момента. Някои от свидетелите изразиха опасения за своите сигурност.

Иззети са огромен брой магнитни носители на информация, компютри, пари и различни криптоактиви.

„4 лица са привлечени като обвиняеми по делото, повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г до вчера на територията на България, Великобритания и Северна Ирландия, Швейцарската конфедерация и Кайманови острови са участвали, а един от тях е ръководил ОПГ. Групата е създадена с користна цел и да върши престъпления – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на пределите на нашата страна“, уточни Сарафов.