ГАВРА! Условна присъда за 37-г. шофьор, който блъсна и причини смъртта на съдия Емилия Петкова

катастрофа съдия

На 3 години лишаване от свобода с 6 години изпитателен срок бе осъден 37-годишният шофьор, който с джипа си блъсна на автомагистрала „Тракия“ и причини смъртта на съдия Емилия Петкова от Специализирания наказателен апелативен съд.

Присъдата е на пазарджишкия Окръжен съд, който призна за виновен мъжа. В изпитателния срок осъденият ще трябва да има и срещи с пробационен служител, а наказанието предвижда и 6 години лишаване от право на управление на превозно средство, пише „24 часа“. Трагедията се разигра на 29 януари 2022 г. около 14.40 ч. на автомагистрала “Тракия“, в посока към София, на 102-ия километър, където джип “Ленд Ровер Рейндж Спорт с несъобразена с пътните условия скорост – задимен участък е предизвикал пътнотранспортно произшествие, при което загина 55-годишната съдийка.

Жената шофирала лек автомобил „Тойота Ярис“ и била намалила скоростта, тъй като в района имало гъст дим от пожар от сухи треви в напоителен канал край пътя.

По това време в същата лента се движел лек автомобил “Ленд Ровер Рейндж Спорт“, управляван от А.Б. Той също пътувал в посока към гр. София. Движел се със скорост от около 143 км/ч., която била несъобразена с пътните условия – задимен участък. Заради влошената видимост А.Б. не успял да забележи движещия се пред него лек автомобил „Тойота Ярис“ и го ударил в задната част.

Вследствие на сблъсъка водачката Емилия Петкова е починала на място. След удара двата автомобила се зацепили един в друг и движейки се заедно надясно се установили на десния банкет. Управляваният от пострадалата автомобил се е запалил и пожарът е обхванал и другата кола.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза причината за смъртта на Петкова е тежка съчетана черепно-мозъчна, гръдно-коремна и опорно-двигателна травма. Шофьорът е бил тестван за алкохол и наркотици, като резултатите от пробите са били отрицателни. Ход на делото бе даден в края на ноември миналата година, а пред съда бяха представени редица експертизи, сред които ДНК, автотехническа, съдебно-токсикологична, пожаротехническа, съдебно техническа и видеотехническа.

Бяха разпитани множество вещи лица, свидетели на местопроизшествието и хора, пътували в злощастния 29-ти януари по АМ „Тракия“ и попаднали също в силно задимения участък между 102 и 103-ия км в посока София.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Пловдивския Апелативен съд.