Само в 7DniSofia.bg

Огромен скандал ще предизвика трус в държавата! Гласят бодигард за голям директор в София!

тихомир ценев

Ново скандално назначение е на път да предизвика трусове в държавата. Явно в безвремието, което обхвана страната ни покрай въртележката с предсрочни избори и смяна на кабинети, някои хора си мислят, че могат да се възползват от ситуацията и да пробутат свои протежета по върховете на обществени дружества, предава БЛИЦ.

В конкретния случай става въпрос за една от ключовите водни структури – „ВиК“ ЕООД – София.

На 14 ноември м.г. на интернет страницата на дружеството бе публикуван списък с допуснатите кандидати. Голяма изненада в бранша предизвика едно от имената в състезанието – Тихомир Ценев, който е работил като бивш охранител.

В бранша буди недоумение обстоятелството как комисията е допуснала до участие лице, за което се твърди, че не притежава необходимия професионален опит. Според публични данни от глобалната мрежа, въпросният господин е завършил бизнес училището в Ботевград, а през учебната 2021/21 г. е приет в стопанския факултет на Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий по специалност „Финанси“.

Към момента няма данни Ценев да е придобил необходимото образование, за да се възкачи на шефския престол на „ВиК“ София.

Неговата кариера като воден специалист започва през 2016 година, когато постъпва в държавното дружество в столицата. Но преди това е работил в сферата на ресторантьорството, търговията и охраната, твърдят негови познати от Ботевград.

За да бъде допуснат и избран за директор на „ВиК“ София, обаче се изисква всеки един от кандидатите да има поне 5 години опит и 2 години стаж на ръководна позиция в предприятие с основен предмет на дейност – предоставяне на комунални услуги или да е бил на управителска длъжност във ВиК оператор. Остава загадка как Ценев е придобил диплома за висше образование след като не е отсъствал от работа през последните 6 години.

Проучване на медията ни показа, че в регистрите на НАП за Ценев няма информация да е работил в предприятие, предоставящо комунални услуги.

Нещо повече – в бранша започват да се прокрадват съмнения, че в случая явно надничат високопоставени политици, които с влиянието и връзките си да компенсират липсата на ръководен опит. Твърди се, че зад него е застанал и предишния директор на дружеството Нитов.

В тази връзка възниква и обоснован въпрос – как този човек, като потенциален управител на дружеството ще борави с класифицирана информация и такава, касаеща националната сигурност на държавата. Изказванията в коментарите под статии касаещи неговото име са твърде нелицеприятни и само приличието ни спира да ги извадим на бял свят.

В бранша са твърдо убедени, че сегашният директор на „ВиК“ София Иван Иванов се ползва с голямо доверие, тъй като за няколко месечната си работа е успял да стабилизира дружеството, да вкара необходимата финансова дисциплина, а служителите навреме получават работните си възнаграждения. А само допреди идването на Иванов, заплатите на служителите се бавеха с по две седмици заради липса на средства поради слабо управление.

Освен доказан специалист, Иванов се ползва с доверието на бранша и заради познанията си във водния сектор, а евентуална негова смяна и то с бивш охранител би била не само безпринципна, но и ще доведе до ненужни сътресение в едно от броящите се на пръсти държавни предприятия, което работи като швейцарски часовник.