Нанков за винетките до Пролеша: Има политически натиск! ДНСК се използва като бухалка

николай нанков

Има политически натиск към един независим орган, какъвто е Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от страна на служебния регионален министър Иван Шишков. Това коментира в кулоарите на парламента Николай Нанков от ГЕРБ.

Повод за думите му е протеста на жители от село Пролеша заради глобите им, натрупани от камери на тол системата.

Припомняме, че жители на селото протестираха в началото на месеца с твърденията, че са били излъгани, че могат да пътуват без винетки и в рамките на две години са натрупали огромни глоби.

Нанков каза, че е видял едно писмо, което са „размахвали жителите по време на протеста“, което е било издадено от ДНСК на 6 януари.

По думите му документът е с невярно съдържание и обясни, че пет дни след като от ГЕРБ са поискали документите от ДНСК, веднага са издали ново писмо, в което посочват, че камерите са законни, че има издадено строително разрешение още през 2015 г. и през 2019 г. това разрешение е презаверено.

„ДНСК се използва като бухалка от едни политически реваншисти за компрометиране на всичко, което е изградено и направено от предходното управление. За съжаление, това са фактите.“, посочи Нанков.

Той определи случващото се като груба политическа намеса в работата на независимия орган ДНСК, и проява на политически натиск от страна на служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков.

„Хората остават с впечатление, че тази камера е незаконно изградена. В някои медии чета, че тези камери са незаконни. Това се използва от Института за пътна безопасност, който вчера излезе с позиция, че ще съди държавата за десетки хиляди дела за неправомерно наложени санкции и глоби“, каза той.