Само в 7DniSofia.bg

КРАЙ! Компютър взе рушвета на даиджиите. Шофьори на рейсове и камиони плащат глоби на място с карта

ДАИ

Компютърна система е на път да промени правилата в едно от считаните за най-корумпирано сред държавните звена – Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, широко позната като ДАИ.

Системата е въведена от 4 януари, като от този момент нататък всички инспектори, които по закон следят за безопасността на движението на камиони и автобуси, трябва да я използват. „Всичките ни коли са снабдени с оборудване и отдалечен достъп до системата. Акт за нарушение на хартия вече ще е абсолютно изключение и ако се появи такъв, служителят ще трябва да пише доклад защо не е ползвал системата“, обясни за „Телеграф“ шефът на агенцията Бойко Рановски.

Проверка
Информационната система е свързана с интернет и в реално време чрез нея инспекторите могат да проверяват информацията за превозните средства, водачите и превозвачите в национални и европейски регистри. При установяване на нередности на пътя издадените актове автоматично се вписват в системата, като се разпечатват и връчват на място на нарушителите. На чуждите шофьори вече ще може да се връчват актове още на пътя, без да се налага да посещават лично отделите на ДАИ в страната.

Пари
Автомобилите на ДАИ са оборудвани с мобилни термопринтери, специализирани мобилни устройства и комуникационно оборудване. Системата позволява интеграция с ПОС терминали и в рамките на година се предвижда оборудването на автомобилите с такива. „Основното с въвеждането на системата е, че тя гарантира честна и обективна проверка. Бъде ли засечено нарушение от системата, инспекторът не може да прекрати проверката, без да състави акт. Не може да си затвори очите и да заобиколи правилата с цел да се облагодетелства“, описа нововъведението Рановски.