Само в 7DniSofia.bg

Народът на бунт! Сковават София, готвят се за Брюксел: Съсипахте ни, секторът е обречен на гибел

Протест на пчеларите (14)

Пчелари готвят протест заради, по техни думи, умишленото съсипване на отрасъла. Това стана ясно на пресконференция във Варна на браншови организации от Североизточна България. Те представиха писмо с въпроси, които ще изпратят до президента и до различни министерства. Освен протест в София след 30 дни, те обмислят и протестни действия в Брюксел, предава Дарик.

В зависимост от отговорите, ще предприемат протестни действия и ще сигнализират Европейските институции и Европрокуратурата.

Един от въпросите е свързан с нерегламентираното ползване на забранени, които са и вредни за здравето на човека, а и водят до смъртност на пчелни семейства, пестициди. У нас няма лаборатория, в която всеки да може да провери дали има пестициди в кръвта и урината, твърдят пчеларите.

Друг от въпросите е свързан с това, дали има и какви са санкциите за земеделци, които ползват забранени пестициди. Пчеларите от Североизточна Българи търсят отговор и за това, дали има картел сред изкупвачите.

„Само ние сред животновъдите сме единствените, които не получаваме субсидии, въпреки че от Европа се отпускат, но явно те отиват при строго определени лица“, категорични са от бранша.

„Нашият труд е крайно ниско заплатен. След данъци и такси печалбата ни на година е от 1000 до 3000 лева. У нас медът се изкупува за 4.50 лева на килограм, а за сравнение в съседна Гърция е 4.50 евро, а в Македония – 12 евро“, твърдят пчеларите.

„Секторът е обречен на гибел. Масово се продават пчелни семейства, поради изключително ниската печалба. Паралелно с това, заради пестицидите, голяма е смъртността при пчелите, категорични са от бранша. От 160 кошера през 2019 година ми останаха 6. Другите загинаха“, обясни представител от Тервелско.