Само в 7DniSofia.bg

Христо Иванов си повярва: Готови сме да застанем в средата на бойното поле и да сме посредник

христо иванов

„Готови сме да застанем в кабинет, който има пет приоритета – Шенген, еврозона, съдебна реформа, План за възстановяване и развитие и модернизация на българската армия. Сега е времето да се направят тези неща. Просто ще се простим с еврозоната, ако не влезем сега” – заяви съпредседателят на „Демократична България” пред bTV.

„Трябва да оставим настрани разправиите и да формираме управление, което да реши тези задачи”, съветва той.

„Ние може да изиграем ролята на моста. Различията няма да ги преодолеем, просто ще покажем дали можем да се обединим около тези национални задачи. Иначе ще изпуснем влака да завършим интеграцията на България в ЕС. Ние сме готови да застанем в средата на бойното поле, в което всички се замерят и опитаме да заемем ролята на посредника”, изрази готовност Иванов.

„Въпросът не е ние да искаме подкрепа, както ГЕРБ казват. ДБ е готова да заеме ролята на посредник, която е най-неизгодната, защото ако успеем, ще кажат: „Всички успяхме”, а ако не, ще кажат: „Вие не успяхте”.

Ако ДБ получат третия мандат за съставяне на кабинет от президента, биха стъпили на програмата, предложена от „Продължаваме промяната” и да се стремят към постигането на съгласие по политики. „Това не означава коалиционно правителство”, заяви Иванов.

„Има една закономерност в политиката – ако някой от друга партия започне да номинира някой в конкурентна партия, това е интрига и отстрелване на този кандидат. ГЕРБ сега малко се притесниха, че трябва да отговорят за правосъдната реформа и започнаха с топ офертите”, каза още той.

Иванов увери, че диалогът с ГЕРБ не е спирал по приоритети и големи национални задачи.

Който получи третия мандат за съставяне на правителство трябва да търси доверието на големите политически сили, за да получи подкрепа, каза Иванов.

Според него технически кабинет не се случил с първите два мандата за съставяне на правителство, защото партиите искат избори.