Започна се! Първи град бие аларма: Детското отделение се къса по шевовете, свършиха леглата

коронавирус

В Детското отделение в болницата в Гоце Делчев вече няма свободни легла. В лечебното заведение очакват да бъде обявена и грипна епидемия, за да се ползват и останалите легла, предава BG ON Air.

Всичките 21 легла са заети. Фактът, че грипна епидемия все още не е обявена, прави невъзможно да се използват леглата в инфекциозното отделение.

„В Детско отделение изцяло капацитетът е зает от болни деца с респираторни инфекции. Водещи са респираторно-синцитиалният вирус и грип от група А и положителни за група Б“, заяви завеждащият Детското отделение в МБАЛ – Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов.
За да се осигурят допълнителни легла процедурите са сложни и дълги, казват от лечебното заведение.

„Тогава се чухме с министъра, доктор Меджидиев, и в рамките на деня беше намерено решение с легловата база за този период“, коментира директорът на МБАЛ д-р Петър Филибев.

От болницата обаче се надяват на трайно решение на проблема.
„Еединственият вариант да не се случва такъв проблем отново може би е да се увеличи броят на активните легла в болницата. През годините болницата е имала най-много 355 легла, това е било 80-те, 2000 г. са били 190, 2013 г. – 155 и в момента са 126“, посочи д-р Филибев.

От болницата уверяват, че болно дете няма да бъде върнато. Засега проблеми с липсващи медикаменти няма.

„Заболяването не протича тежко, но налага хоспитализацията от гледна точка на това, че са с тежък токсико-инфекциозен синдром в началото, което кара родителите да потърсят болничната помощ“, допълни д-р Тонгов.

Проблемът с лекарския персонал в болницата на този етап изглежда напълно решен. В лечебното заведение след Ковид пандемията работа са започнали млади медицински специалисти в почти всички отделения.