Кърваво писмо. Петима членове на ДСБ искат спешното изключване на ген. Атанасов от партията

христо иванов ген атанасов

Петима членове на ДСБ са поискали изключването на Атанас Атанасов от партията. Петър Маринов, Стойчо Проданов, Калоян Луканов, Теодор Георгиев и Владимир Великов са изпратили писмо до коалиционния си партньор Христо Иванов, евродепутатът Радан Кънев и други с искане Атанасов не само да бъде свален от лидерското място на ДСБ, но и изключен, предава Tribune.bg.

Според петимата Атанасов възпрепятства функционирането на върховния орган на партията – Националното събрание. Те са категорични, че според устава на партията той е бил задължен да насрочи заседание на събранието в срок от 3 месеца след проведените на 2 октомври 2022 година, парламентарни избори.

Припомням, че редица знакови лица на партията напуснаха именно заради Атанасов, като по думите на петимата за времето, в което той е лидер е трябвало да бъдат проведени 4 Национални събрания, а е проведено само едно.

„Имаме всички основания да смятаме, че това събрание беше проведено не от уважение към Устава на партията, а за да бъде избегнато разпускане на партията от Софийски градски съд“, пишат те в писмото.

Според Закона за политическите партии Софийски градски съд постановява разпускане на политическа партия, която не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния и орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години.

Членовете на ДСБ подчертават, че Атанас Атанасов грубо и системно нарушава устава на партията, като го определят за воденичен камък. Петимата членове настояват представителите на коалицията „Демократична България“, от която е част ДСБ, да отговорят дали корупционният модел в държавата може да бъде преборен през корупция на партийно ниво и дали може върховенството на правото в държавата да бъде постигнато без върховенство на правото в собствената партия.

„Тук не говорим за вътрешен за ДСБ проблем. Атанасов е съпредседател на коалицията“, пишат Владимир Великов, Петър Маринов, Стойчо Проданов, Калоян Луканов и Теодор Георгиев. Те са категорични, че ако жалбата им до Национален вътрешнопартиен арбитраж им не бъде разгледана в най-кратък срок, членовете на ДСБ ще я отнесът към Софийски градски съд.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории