НОВО 20! Акад. Денков обяви условията на ПП за главатарите и третия мандат след срещата с Радев

акад. николай денков

Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков върна на президента папката с неизпълнения втория мандат.

България има нужда от работещо правителство, което обаче да работи в полза на хората, в полза на бизнеса. Това, което е важно за всички нас, обяви след разговорите с президента Румен Радев акад. Николай Денков, който върна на държавния глава празната папка с неизпълнения от „Продължаваме промяната“ втори мандат.

„Нека да видим президента на кого ще даде третия мандат. Мандатоносителят трябва да дефинира каква ще е процедурата. Дали ще седнат, както каза г-н Василев – главатарите на масата, или ще започнем да обсъждаме политиките и след това кой ще ги изпълни тези политики“, посочи още той.

По думите му от ПП нямат червени линии по отношение на обсъжданите политики, които са полезни за страната.

„От там – нататък как ще се организира процесът, зависи от мандатоносителя. Ясно е, че ще бъде различен подхода на „Български възход“ от този на БСП, от третия на „Демократична България“, така че нека да видим кой ще вземе третия мандат… Ние бихме обсъждали политиките с всяка една от тези партии. ГЕРБ мина с първия мандат, така че това няма какво да го обсъждаме“, настоя той.

Денков беше категоричен, че „договорка“ е думичка, която те не използват.

„Съгласие би могло да има по политиките, които са полезни, да кажем една правосъдна реформа. Как си представя ГЕРБ правосъдната реформа е нещо, от което ще зависи дали ще имаме съгласие за тази реформа или не“, отсече академикът.

Според него обаче голяма част от партиите в парламента изобщо не са готови да водят дискусия за това какво е полезно за България.

„И всъщност те избягаха от тази дискусия“, заключи Денков и не пожела да отговаря на повече въпроси на журналистите, събрали се на „Дондуков“ 2.

По-рано днес „Продължаваме Промяната“ върнаха на президента неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Това стана факт след парламентът не се обедини около предложената от тях декларация, в която бяха формулирани четири приоритета.

При откриването на новата парламентарна сесия повечето от политическите сили изразиха очакване правителство да се сформира именно с третия мандат.

От ДПС коментираха, че това, което трябва да ангажира отговорността на всички, е третият мандат.

„Ние бихме го нарекли мандат на разума, стига емоции“, коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Стефан Янев, председател на „Български възход“, констатира, че правителство на малцинството не би било работещо, а би било неустойчиво.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че е оптимист, че с третия мандат, особено ако отиде в „Демократична България“, има голям шанс да се направи правителство.

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“, каза, че очаква президентът да не бави повече процедурата във времето, а тези, които получат третия мандат, посъветва веднага до го върнат. Той бе категоричен, че са необходими нови избори.

Ако обаче третият мандат бъде върнат отново неизпълнен, то до два месеца, трябва да има парламентарни избори, насрочени от държавния глава.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории