Страх тресе Киро и Асен! Парламентът прие доклада за „Gemcorp“, предават го на ДАНС, МС и МВР

payimage-565312

Парламентът прие доклада за дейността на временната комисия за подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството на Кирил Петков и проект на решение по доклада. Докладът ще бъде изпратен на Държавната агенция „Национална сигурност“, Министерския съвет и МВР за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетенциите им. Докладът бе приет със 129 гласа „за“.

Бурни дебати се развихриха в пленарна зала, след като бе изчетен доклада за „Gemcorp“. От „Продължаваме промяната“ в лицето на Венко Сабрутев, меморандумът подписан в гранитна зала пред бившия премиер Кирил Петков няма никакви обвързващи клаузи. Според ПП били спазени всички законови процедури и не виждат никакви нарушения.

От доклада на комисията обаче става ясно, че двете компании описани в меморандума са искали достъп до огромен обем информация за цялата енергетика, от който те са се опитали да се възползват по груб начин.

Отбелязано е, че „Всички спорове, произтичащи от или във връзка с Меморандума за разбирателство, ще бъдат окончателно уредени съгласно Правилника за арбитраж.

Освен това става ясно отново, че ДАНС не са били предупредени да се извърши проверка на фирмите, последва самосезиране на службите, но докладът им е бил прибран от Кирил Петков.

Депутатите от ПП обаче не видяха никакви проблеми в констатираните нарушения, а Искрен Митев отново се прояви с флашмоб и сложи кофа за боклук, за да може колегата му Сабрутев да изхвъри доклада на комисията.

Дебатите за „Gemcorp“ прерастнаха в обвинения за комисионни и корупция. С фалцетен тон Асен Василев обясни, че благодарение на него като финансов министър и на ПП в лицето на управляващи са довели България да просперитет. Василев се похвали с безплатните детски градини и увеличение на пенсиите.

Делян Добрев попита Асен Василев къде са парите от посредниците за природния газ и колко пъти е ходил на срещи в „Лукойл“. Депутатът от ГЕРБ припомни, че докато Асен Василев е участвал във властта газа е скочил 10 пъти.

Според Кирил Петков нямало нито дума за валута в меморандума, а ставало въпрос, че двете компании ще търсят инвестиции. От трибуната той отново обяви, че когато ДАНС са съобщили за руска връзка с фирмите, той лично е разпоредил меморандумът да бъде прекратен.

След близо 3 часа дебати, Кирил Петков и Асен Василев напуснаха залата. Колегата им Искрен Митев призова Десислава Трифонова да изхвърли доклада. В отговор тя заяви, че не само няма да го направи, но се надява и прокуратурата да се заеме с него. „Вие сте безродници. Съжалявам, че документите са засекретени и са такива, защото застрашават националната сигурност. Вие всички от ПП сте заплаха за националната сигурност“, заяви Трифонова от ГЕРБ, като преди това запита дали Асен Василев е бил стажант на представляващия „Джемкорп“ Атанас Бостанджиев.