ГОРЕЩО! БСП каза „не“ на Промяната, Христо Иванов скочи на ГЕРБ и ДПС: Притеснен съм…

payimage-565174

Ръководството на „Продължаваме Промяната“ проведе среща с парламентарно представени партии във връзка с получаването на втория мандат и националните приоритети за съставяне на правителство. На срещата дойдоха БСП, „Демократична България“ и „Български възход“.

„Да видим къде са границите, които можем да преминем и кои не можем, така че да подготвим общ документ“, заяви в началото на срещата кандидатът за премиер Николай Денков.

По думите му не са водени разговори с никого по отношение на персонален състав, а единствено за принципите на един евентуален кабинет.

„Трябва да има силна политическа подкрепа и всяко лице да бъде експерт. Днес имаме две цели: Да видим имаме ли съгласие за текста на проекта на решение. Ако се предложи нещо ново, то може да бъде включено. Това трябва да приключи днес на тази среща. Положихме всички усилия да чуем различните гледни точки. Поканата беше към всички политически сили, няма предпочитания“, коментира Николай Денков.

Кристиан Вигенин от „БСП за България“ заяви, че България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност.

„Не може да се върви към правителство заради самото правителство, на базата на безпринципни компромиси. Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група разгледа предложения проект с приоритети. Оценяваме позитивно желанието на „Продължаваме Промяната“ да създаде среда на диалог, като са отразени приоритети на партиите, включително и на БСП. Нашето участие е израз на добра воля“, каза Вигенин.

По думите му левицата споделя основните цели: развитие на конкурентна икономика, енергийна независимост, намаляване на неравенствата.

„Има и предложения, по които нямаме съгласие. На този етап не могат да бъдат коригирани. Беше сменен и характерът на проекта за решение. Обсъждайки днес на изпълнително бюро беше лансирана формула за правителство на малцинството – на нас ни се струва, че една такава формула ще направи правителството зависимо от случайни мнозинства. Днес не присъстват формации, които на практика са мнозинство. БСП няма да подкрепи предложения проект на решение, но заявяваме готовност да водим диалог“, заяви Кристиан Вигенин.

Христо Иванов от „Демократична България“ коментира, че това е сериозен политически документ, който може да бъде основа за движение напред.

„Изразявам притеснение, че политически формации, които са системни, не са тук. Смятаме, че този документ е форма за формирането на едно отговорно управление. Отчитаме казаното от БСП, но трябва да разберем, че кабинет, ако се стигне до такъв, то ще бъде зависим, както каза господин Вигенин, от мнозинства. Нашата нагласа е да ви подкрепим в конкретика“, заяви Христо Иванов.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории