ИЗВЪНРЕДНО! Радев връчи мандата на ,,Промяната“. Акад. Денков огласи защо ще го върнат празен

кирил петков румен радев

Проф. Николай Денков пристигна заедно със съпредседателите на ПП – Кирил Петков и Асен Василев при държавния глава Румен Радев в президентството.

Поводът е връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-то Народно събрание.

От ПП потвърдиха номинацията си на акад. Николай Денков за премиер на Република България. Президентът на свой ред му връчи мандат за съставяне на правителство.

„Надяваме се на повече разум, разбирателство и единение около приоритети. Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа“, каза Радев.

Той пожела на Денков да се върне до седмица с изпълнен мандат.

„Приемам от името на „Продължаваме промяната“ този мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна, дори невъзможна. Убедени сме, че трябва да направим всичко, което е необходимо да съставим правителство през предстоящия период. Имаме нужда от правителство, което да решава проблемите на хората“, каза той.

„Използвахме празничните дни, за да формулираме 4 национални цели, които обединяват хората и политическите формации. Ще опитаме да се приближим към изпълнението на тези цели. В обсъждането им се включиха три политически формации – ДБ, БСП и „Български възход“. Надявам се, че и другите политически сили ще се включат в този процес. Подготвената декларация ще бъде внесена като проект на решение на НС за гласуване. Ако този проект за решение получи подкрепа от мнозинството, ние ще върнем мандата със списък на членове на МС“, каза той.

„Ако този проект за решение не получи доверие и не събере мнозинство, ще ви върнем мандата неизпълнен. Вярвам, че следващите дни ще бъдат изпълнени с разум“, каза той.

Денков даде копие от декларацията на президента, който отново му пожела успех.