Истински ад! Специалисти разкриха скандални причини за смъртта на туристите в Пирин

планински спасители

„Ако направим анализ на последните две години, всички тежки случаи, които се случиха в планината – Рила, Пирин и Стара планина, ще ни направи впечатление едно нещо – това е комбиниране на алпинистите на две несъвместими неща – щеки и алпийски котки.“ Това заяви експерт от Планинската спасителна служба в ефира на Нова тв.

Той е участвал в акцията по изтеглянето на телата от Пирин планина на двамата починали туристи.

„Вторите станаха достъпни като цена и масово туристи започнаха да ги купуват и да ги носят. Постоянно виждаме хора с котки и щеки. Това работи на равен терен“, категорични бяха от ПСС.

„Алпинистите ползват котките и на стръмен терен, но това изисква определени умения. При падане се носи пикел, вика му се още мотика и ледокоп. Това, когато се пада, има техника на самозадържане на склон, за да се задържим. Котките създават фалшива сигурност. Те ни прикрепват“, обясни спасител от ПСС.

„На единия турист открихме котки, а на другият не. На сив лед, плътен, пикелът на работи. Тогава се използва друга техника чрез осигуряване на въже от партньор. Двамата са били сами в планината. Това е да пренебрегваш всички правила на планината. Липса на осигуряване, липса на партньор“, коментираха още от ППС.

„Хеликоптер нямаше да спаси тези хора, защото минути след инцидента, те вече са били загинали. Травмите им са били несъвместими с живота“, категорични бяха специалистите.