Проф. Пламен Киров предупреди: Стане ли това, прокуратурата ще е превърне в политическа маша

проф. пламен киров

Една от най-обсъжданите теми в публичното обществено пространство за 2022 г. беше съдебната реформа. Тя започна отдавна – по времето на правителството на НДСВ през 2001 година.

„Тогава бе направена първата конституционна поправка, която засягаше съдебната власт. Последваха още промени на Конституцията и то все в името на съдебната реформа. Боя се, че тя започна отдавна, но не е ясно дали някога ще завърши, защото пред нея се поставят неясни цели”. Това заявява в интервю за Novini.bg конституционалиста проф. Пламен Киров. По думите му от времето на Никола Филчев насам, главните прокурори не са долюбвани от различни къргове.

„Политическото говорене срещу обвинението се изостри много последните години. При това дебатът за съдебните реформи се персонифицира. Ако трябва да сме съвсем точни, в настоящия парламент има политически сили, чиято програма съдържа само една точка: да бъде махнат от поста му главния прокурор и нищо повече от това. За тях съдебната реформа се свежда до промени в прокуратурата, до смяната на Иван Гешев и да се създадат механизми за отчетност, забележете, на прокурорите. Но, когато прокурорите започнат да се отчитат пред политически органи в една държава, това означава, че прокуратурата се е превърнала в политическа маша. И няма никакво значение каква е държавата, каква е формата на нейното управление, устройството ѝ”, категоричен е преподавателят в СУ.

Той подчерта, че не разбира за каква отчетност говорят групата народни представители, „които не са много в НС, но пък са много шумни”.

„Знайно е, че са добре финансирани от чужди грантове, присъстват във всички медии и насищат публичното пространство с тяхното си говорене. Не знам дали всичко това ще има своя естествен край с избирането на Христо Иванов за главен прокурор, но пък това може да сложи точка на въпросните „пунически войни” и таргетирането на съдебната реформа само в сферата на прокуратурата.

Този процес си тече отдавна, ту бързо, ту бавно, с натиск по улиците и площадите, но не мога да гадая как ще приключи това, защото както вече споменах, самите инициатори нямат ясни цели за промените в съдебната система”, обясни проф. Киров.