Само в 7DniSofia.bg

Гневно начало! Народът се вдига: Вълна от протести залива България веднага след Нова година

протест

Гневен старт на 2023 г. Домино от протести. Гневен ще бъде стартът на новата 2023 година. Това стана ясно от интервю на президента на КНСБ Пламен Димитров, предава bTV.

Има голямо напрежение в различни сектори. Служители на ВиК, на „Български пощи“, както и в търговията вече се готвят за стачки. В хотелите и ресторантите имаме високо напрежение, коментира Димитров.

Той разкри, че заедно с колегите си
от „Подкрепа“ ще се събират в първите дни на януари, за да решат дали ще има общи протести.

„Предупредихме още през есента, че има опасност всички доходи, които са финансирани от бюджета да останат на това ниво, на което са в момента.

Няма гарантирани средства за увеличение на заплатите на учителите, макар че има политически ангажимент възнагражденията им да са в размер на 125% от средната работна заплата за страната“, изтъкна Димитров.

Той сподели, че не е доволен от това,
че минималната работна заплата се увеличава символично, но го приема като стъпка в правилната посока.

По повод вдигането на минималната заплата на 780 лв. от 1 януари синдикалният лидер коментира: „Тази стъпка е малка, недостатъчна и закъсняла.

Очаквахме доста по-сериозно увеличение, най-вече заради инфлацията, не за нещо друго. Със сигурност заплатите растат в много сектори под давление на нашият натиск и разговорите с работодателите.

Средните работни заплати се покачиха
с около 15%, но и те все още не са достигнали нивата, които искаме.“.

Той посочи, че доходите на хората трябва да се повишат с около 20%. Инфлацията расте през последните 6-7 месеца, отбеляза Димитров и посочи, че скока при храните в малката кошница вече е 50%.

Той не одобрява начина по който се изчислява увеличаването на заплатите и настоява за втора стъпка в тази посока през второто полугодие на 2023 г. Нивото на минималната заплатата трябва да е около 820-830 лв.