Яко сурвакане за Нова година: Газът поскъпва с 28 на сто?!

газ

Природният газ да поскъпне с 27,6 на сто от януари ще поиска „Булгаргаз“, съобщиха от дружеството по време на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране вчера. Въпреки това няма да има промяна в цените на парното и тока, увери шефът на регулатора Иван Иванов.

Причина
Основната причина за исканото увеличение е ръстът на цената на синьото гориво на международните борси. „Ние се влияем от цените на борсовите индекси на нидерландската газова борса“, изтъкна изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева. Първоначално от дружеството възнамеряваха да поискат поскъпване с 40 на сто, но заради хубавото време и по-ниското с 20% потребление на синьо гориво са променили прогнозата си. „Заради топлото време през декември имаше добиване на по-малки количества природен газ от газохранилището в Чирен, а нагнетявахме виртуално много повече на по-ниска цена“, обясни Златева. Според нея именно това е дало възможност да се потисне изключително високата цена на съхранявания газ в Чирен.

Резултат
Крайният резултат с цената на природния газ ще стане ясен още в първите часове на новата година. На 1 януари от 15 ч. на закрито заседание от енергийния регулатор ще вземат окончателното решение за стойността на синьото гориво. Иван Иванов беше категоричен, че решението няма да повлияе на цената на парното и тока и хората няма да плащат по-високи сметки. „Нито цената на парното и топлинната енергия ще бъде увеличена – тя остава такава, каквато е в момента, нито цената на електрическата енергия за битовите потребители ще бъде променяна“ , подчерта Иванов.