Боян Чуков за 2022г.: Национална катастрофа у нас, увертюра към Трета световна война в Украйна

боян чуков

Примирие в Украйна не може да има, за Русия войната е екзистенциална – ако я загуби, ще се разпадне.

В САЩ е щабът на тази увертюра към Трета световна война, която няма да е ядрена, тъй като има договорка между руснаците и американците

„Сигурен съм, че след време България ще определи 2022-а като много позорна и то преди всичко за т.нар. български елит. … Уверено вървим към поредната национална катастрофа, не мисля, че тя ще е много далече във времето. С този политически елит нищо хубаво няма да се случи на държавата“.

Това каза пред БНР анализаторът и експерт по международна сигурност и борба с тероризма Боян Чуков.

По думите на геополитическия наблюдател няма война между Русия и Украйна, а „в Украйна се води война между САЩ и Руската федерация“.

„В този момент резултатът е 1:0 в полза на Вашингтон срещу Москва,“ коментира той.

Мнението на Чуков е, че в САЩ е щабът „на тази увертюра към Трета световна война“. Прогнозата му е, че тя няма да бъде ядрена, тъй като по думите му имало договорка между руснаците и американците.

„Европа е логистиката. Украйна ще дава пушечното месо и терена“, каза той.

Примирие в Украйна не може да има, заяви още международният анализатор и добави, че за Русия тази война е екзистенциална – ако я загуби, Руската федерация ще се разпадне.

Боян Чуков коментира и случая с българския разследващ журналист Христо Грозев, когото Русия обяви за федерално издирване.

„Цялата история на пръв поглед изглежда прекалено ясна, но когато се зарови в детайлите, човек започва да получава и втори, трети прочит, което усложнява и не позволява на хората, които се занимават с този случай, да бъдат категорични,“ обясни той.

Анализаторът се позова на публикация в български сайт от 2021 г., която по думите му проследява професионалната траектория на Христо Грозев:

„Там виждаме, че той е дете на перестройката в България“.

Чуков изказа мнение, че „не е ясно в началото откъде е тръгнал журналистът, защото е ясно докъде е стигнал“:

„Въпросът е защо точно сега. Ако бях в контраразузнаването, щях да си задам въпрос дали руската страна не иска да го легендира, че той е свързан с евро-атлантическите служби“.

Международният анализатор коментира, че има съмнение, че журналистът Христо Грозев е свързан с разузнавания и „започва да ми прилича на хора, които работят за няколко разузнавания и с времето започват да се преориентират в една посока, но за сметка на друга, към която са имали ангажимент. Рано или късно идва моментът, когато трябва да претърпят щети, но какви ще бъдат, не мога да кажа“.