Само в 7DniSofia.bg

Революция във ваканциите на учениците. МОН пусна голям бонус за учащите

ученици

Революция във ваканциите на учениците. МОН им пусна голям бонус. За първи път през 2023 година междусрочната ваканция ще бъде не един, а пет дни – от 1-ви до 5 февруари включително.

На 6 февруари започва вторият учебен срок, който за дванадесетокласниците завършва на 16 май, съобщиха от МОН.

Всички – от I до XI клас, ще имат пролетна ваканция от 8 до 17 април, а зрелостниците ще почиват по-малко – от 12-и до 17 април (сред тях са и дните, когато празнуваме Великден).

За най-малките (от I до III клас) учебната година приключва на 31 май.

Учениците от IV до VI клас ще учат до 15 юни, а връстниците им в спортните училища – до 30 юни.

Учениците от VII до XI клас завършват годината също на 30 юни, като в периода от 1 юли до 30 август обучаваните в професионални или дуални паралелки имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература за завършилите XII клас ще бъде на 19 май, а на 23 май ще са вторият задължителен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация.

Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература за четвъртокласниците е на 29 май, а по математика – на 30 май.

На 13 юни е НВО по български език и литература в края на VII и X клас, а на 16 юни е оценяването по математика. На 17 юни е оценяването по чужд език, а на 19 е измерването на дигиталните компетентности.

Дните за матурите – 19 и 23 май, са неучебни, както и тези, в които ще има НВО – 13 и 16 юни. 25 май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.