Само в 7DniSofia.bg

ОКОНЧАТЕЛНО! Служебното правителство решава днес – пращаме още оръжия за Украйна

гълъб донев

Служебното правителство се разбърза и решава днес да пращаме още оръжия за Украйна, предава Епицентър.

Това е изненадващо, той като само преди 20 дни България изпрати безвъзмездно оръжия за войната в Украйна на стойност повече от 20 млн. лева.

ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРОЕКТ НА ДОПЪЛНИТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА ОТНОСНО БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ, ТЕХНИКА И БОЕПРИПАСИ, ПОДПИСАНО НА 5 ДЕКЕМВРИ 2022 Г.

Това е записано като втора точка в дневния ред на последното за 2022 година заседание на служебното правителство на Румен Радев.

Списъкът на оръжията и военната техника, която пращаме на Киев, е засекретен.

Както вече писахме на заседание на 30 ноември т.г. служебното правителство взе решение каква военна помощ ще предостави на Украйна. То беше публикувано в правителствената системата за правна информация, но списъкът с конкретните въоръжение и боеприпаси към него беше засекретен.

В петък, на 9 декември след петчасово бурно заседание парламентът реши със 148 гласа „за“ и 46 „против“ от БСП и „Възраждане“ и един „въздържал се“ от ПП България да даде въоръжение на Украйна.

Това решение беше взето въпреки опозицията на БСП, които с помощта на „Възраждане“ се опитаха да бламират или отложат гласуването.
„За“ гласуваха ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ (ПП), ДПС, „Демократична България“ (ДБ) и „Български възход“. Един депутат от ПП се въздържа, а един от БСП – Явор Божанков, се присъедини към мнозинството. Заради изявлението си против Русия и в подкрепа на Украйна от трибуната на парламента той беше изключен от парламентарната група на БСП.

Радев не наложи вето на решението на парламента и с негов указ на 23 декември българското оръжие тръгна за Украйна.
Досега беше ясно само, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие, боеприпаси и вероятно артилерийски оръдия и се смяташе, че те ще се използват на фронта във войната, която Русия води в Украйна.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България, която е член на НАТО, не може да си позволи да изпрати произведени в Русия зенитно-ракетни системи или изтребители МИГ-19 и СУ-25, които Киев иска.

Служебният министър на икономиката и индустрията Димитър Стоянов осветли, че българската пратка ще пътува за Украйна с „над 9 от големите“ американски самолети Боинг С-17.

Освен въоръжение и муниции, в мисията ще се включат и български военни, съобщиха от правителството.

Решението с вносител Министерски съвет предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна годишно за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България във връзка с провеждане на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.

Предвижда се още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна въоръжение и техника на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Един щабен офицер ще замине за усилване на звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Белгия.

До 5 военнослужещи ще бъдат изпратени в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или в Германия.

Подкрепата за Украйна се предлага да бъде реализирана по два начина. Първият е чрез сключване на споразумение на двустранна основа с украинската страна за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Вторият механизъм за подпомагане на Украйна е чрез принос към Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EUMAM UA).

Целта на мисията е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции с цел предоставяне на възможност на Украйна да защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници, както и да упражнява ефективно суверенитета си и да защити цивилното население, се посочва в мотивите на вносителя – Министерският съвет.

В споразумението с Киев има точка, която го прави рамково и България ще може да продължи да дава военна помощ на Украйна при нужда, но за това е необходимо ново решение на парламента.

През август Министерството на икономиката одобри сделки за износ на оръжие на стойност над 1 млрд. лева (540,22 млн. долара), повечето от които бяха предназначени за Полша – един от ключовите центрове за изпращане на оръжие за Украйна.

Припомняме знаковите думи на президента Радев от 25.10.2022:

„Който вземе решение да предостави оръжия на Украйна и по този начин въвличане на България във войната, той ще трябва да застане пред обществото. Отнемането на въоръжение от състава на българската армия, без да бъде попълнено с ново, ще задълбочи дефицита от способности на армията ни в усложнена ситуация не само на север, но и на Балканите“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории