Майка, завела малкото си дете до спешен кабинет на Коледа: Беше като филм на ужасите

линейка

„Бях подготвена какво ни очаква, но наистина беше като филм на ужасите. Опашки от кашлящи, болни деца“. Това разказа Теодора Йорданова, която на Коледа е търсила спешна лекарска помощ за 6-годишната си дъщеря.
По БНР жената обясни, че са отишли до голяма столична болница, след като педиатърът не си е вдигал телефона.

В двата часа, в които бяхме в болницата в опит да бъде прегледано детето, липсваше каквато и да е организация, посочи майката в интервю за предаването „Преди всички“. По думите й голяма част от децата дори са били препращани от охраната. Почувствах се виновна затова, че детето ми е болно, каза Йорданова. Тя разказа за отчаянието, което е видяла в родителите в болницата.

В крайна сметка детето е прегледано в частно заведение. Всички искат само пари, а не се дава никакво внимание, каза тя.
„Страх ме е какво се случва. Всяка майка знае, че почти не остана болница, в която да не се плаща, дори за дете“, коментира майката.

Гледката беше страшна, добави бащата на детето Боян Трендафилов. „Постоянно прииждаха нови пациенти, във фойаето беше пълно с болни деца“, добави той.

Имаше 3-4 бебета с температура и кашлица, които докторът ги подмина, посочи още бащата и разказа как хората са звънели по телефоните в опит да намерят помощ, но без успех.Много малко са нормалните неща в системата на здравеопазването в България, изказа мнението си пред БНР д-р Николай Христов, който практикува във Варна.

Пациентите не знаят къде да търсят помощ, посочи той и добави, че хората трябва да се интересуват с кой лекар или медицински център работи личният лекар и да знаят къде да отидат в спешни ситуации през почивните дни.
Масово е тази незаинтересованост, смята той. Когато стане проблем, се чудят какво да направят, добави д-р Христов и добави, че пациентът има отговорност.

Според него друг проблем е, че 90% от случаите в спешните кабинети са за неспешни случаи.

„Има много проблеми в организацията на спешната помощ“, призна докторът: „Българинът е свикнал вечно някой да се грижи за него, изказа мнението си той. Според него липсва пациентска култура“.

Самолечението с антибиотици в България е много разпространено и това е много тежък проблем с тежки последици, констатира докторът.