Издирваният журналист Христо Грозев: Българското правителство трябваше да ме потърси. Страхувам се

христо грозев

Когато бях обявен за федерално търсене в Русия, се намирах на друг континент със семейството и решихме да останем там. Но нека не конкретизираме. Това каза пред Нова телевизия журналистът Христо Грозев, който беше обявен за издирване от Руската федерация.

„Поне от 2-3 години аз и колегите ми от „Белингкат“ имаме особен режим на пътуване – купуване на билети в последния момент, за да не могат да бъдат проследени“, каза той.

„Сега за да се върна в Австрия, където живея, ще трябва да променя маршрутите си, за да не попадна в страна, която може извърши услуга на Кремъл“, допълни той.

Грозев каза, че не смята, че има поръчка за неговото ликвидиране.

„Включването на чуждестранен гражданин в списъците за федерално търсене е по-скоро прецедент. Аз съм един от серията журналисти, които досега са само руснаци“, каза той.

„Виждаме прецедент. Виждаме, че от 2-3 години имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от източници от руските служби да внимаваме“, допълни той.

„Страхувам се от това, което наричат ексцес на изпълнителя – някой на своя глава да реши да извърши услуга на Кремъл, да причини смърт или да реши да ме отвлече“, обясни журналистът.

Относно твърденията, че той и колегите му са чуждестранни агенти, той заяви: „Ако дори част от това беше вярно, това означава руснаците да имат доказателства – кадри, хакнати мейли, някаква комуникация. За тях щеше да бъде един новогодишен подарък да публикуват тези кадри и веднъж завинаги да си решат проблема с „Белингкат“ и Грозев“.

„Засега не знам каква е причината да бъда включен в списък за издирване. Аз съм наел адвокати в Русия. Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян или обвинен“, посочи Грозев.

Той допусна превантивна мисия в подобно обвиняване, за да се сплашат други журналисти в Русия.

Грозев обясни, че с колегите му са започнали да снимат филм за операция, в която украинците се опитват да убедят руски войници да спрат да бомбардират украински селища срещу заплащане. „Руснаците също знаят за тази операция и се получава едно надлъгване кой кого ще излъже. Получава се един супер интересен филм, който рано или късно ще излезе“, заяви той.

„2016 г. аз попаднах в полезрението на руските служби с разследването на сваления малайзийски Боинг. На излизане от Русия ми беше сложен черен печат. Представител на ФСБ ми сложи черен печат, тя ми каза, че аз трябвало да знам защо. Но очевидно беше заради MH-17”, разказа той.

Грозев припомни и друго голямо своя разследване – на убийство в Берлин на чеченски бежанец, извършено от ФСБ. Според него, това е бил моментът, в който инструкции са били спуснати от самия Путин.

„Преди нашето правителство да реши да привика Митрофанова, поне три други предложиха помощ“, каза той относно българската реакция на неговото издирване.

„Би трябвало да има мигновена реакция на правителството“, заяви той и посочи, че вече е получил предложение за помощ от Холандия, Австрия, Швеция, Естония.

От българското правителство не е осъществен контакт с него: „Никой не ме е потърсил засега. Странно е“.

„Българското правителство би трябвало веднага да се свърже ако не с мен, то с руския посланик, това ме притеснява, че толкова време отне в мислене – дали трябва или не трябва“, изтъкна журналистът.

„Има много хора в руската управляваща класа, които считат българите за по-нисша раса, затова е много жалко, че има толкова много кремълофили у нас, толкова хора, които се възхищават на Путин. Това не е споделена любов“, заяви Грозев.

Той посочи, че бил се завърнал „по-скоро в Европа, но не и в България“. „Надявам се да се видим през лятото“, каза той. По думите му, семейството му е готово да живее няколко месеца в този режим.