Спешен медик избесня: Колко деца трябва да влязат в болница, за да видите какво се случва?

коронавирус

Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ отправи важни предупреждения и съвети към всички, нуждаещи се от спешна помощ по празниците. От там изразяват остро недоволство от случващото се по кабинети и поликлиники в усложнената заради ръст на вирусни инфекции обстановка.

Ето какво написаха от там във Фейсбук:

За Коледата в Спешното! Трета година по Коледа спешните отделения и кабинети са под обсада от хора на различни възрасти с високи температури, раздираща кашлица, болки в гърдите и страх от поредната вирусна пневмония.

Каква е разликата през 2022 г?

Политиците и журналистите загубиха интерес към епидемиологията и инфекциозните заболявания и настъпи бяла тишина. Никой не говори за опашките от изнервени родители, чакащи по 4-8 часа да стигнат до преглед на лекар. Никой не говори за липсата на работещи лаборатории за тестове за грип и скарлатина. Никой не говори за липсата на легла в пулмологиите и детските отделения. Никой не говори за изчезналия зинат, акцеф, аугментин, пулмикорт от аптеките.

Защо, когато епидемиологията се оказа неудобно средство за манипулация бе забравена от политици и журналисти? Защо семейство с две деца с положителен тест за грип влиза на преглед без маска и ме пита може ли да отидат на гости? Защо има хора, които не различават КОВИД 19 и вируса на грипа? Защо не виждаме,че докато цяла Европа чинно носеше маски в градския транспорт ние ги свалихме даже в болниците? Защо си самоназначаваме последен клас антибиотици за вирусни инфекции, пием ги три дни и после се чудим защо после месеци наред сме недоизлекувани?

Колко деца трябва да влязат в болница, защото вместо да ги лекуват родителите им са ги водили на гости тук и там? Колко старци трябва да развият вирусна пневмония която да ги убие заради хроничните им болести и сринат имунитет?
Нали сме една от най-древните и мъдри цивилизации, но не схващаме, че грипът поразява цели семейства и те нито се тестват, нито се лекуват, нито пазят околните.

А правилното е при втрисане, висока температура, гърлобол, „сграбчили“ ви по празниците:

1.Направете си тест от аптеката, а не се самолекувайте с лукчета, антибиотици и хомеопатия !!!
2.Посетете веднага лекар като сте с маска, за да не заразявате и да не ви заразяват докато чакате за преглед
А/ако сте положителен за грип, започнете предписаното антивирусно лечение с тамифлу във всички възрасти. Колкото по-рано толкова по- бързо ще спрете размножаването и разспространението на грипа в организма ви и поразяването на белия ви дроб
Б/ ако сте отрицателен пак посетете лекар, той ще установи откъде е проблема ви – може да е друг вид инфекция или възпаление в организма ви.
2.Останете си в къщи, за да не заразявате други семейства и родителите си. Догодина пак ще има нова година.
3.Лекувайте се и пазете останалите. Не забравяйте, че ежегодно сезонният грип убива в Европа между 40000-220000 човека.

Не поискан коментар от един лекар, който за последните 36 часа прегледа и назначи лечение на десетки с грипоподобни оплаквания от всички възрасти и видя многократно резултата по-долу.