Само в 7DniSofia.bg

Проф. Радка Аргирова: Имаме лекари, които са против ваксините. Да се обърне внимание!

проф. Радка Аргирова

„Не напълно сме изпратили COVID-19. В Китай има висока смъртност и висока заболеваемост и сериозно заети болници и интензивни отделения… За коронавирус се знаеше далеч преди пандемията, че е с пандемичен капацитет. Новото бе бързото разпространение, за което помогна човечеството”.

Това зависи вирусологът проф. Радка Аргирова в интервюто на „Твоят ден” по NOVA News.

„Няма нов вирус, за който да „ни чака зад ъгъла”, няма данни. Нека видим как ще премине грипа, надявам се, че ще бъде по-ниска вълната, отколкото сме свикнали. Трябва да се погледне по-сериозно на цялата профилактика. Смъртността, която би била предотвратима чрез профилактика, при нас е с високо ниво”, каза проф. Аргирова.

„Трябва да повишим ролята на доболничната помощ, профилактиката, комуникацията. Имаме и лекари, които са против ваксините. Трябва да се обърне внимание на начина на поднасяне на научните данни”, смята тя.

Вирусулогът изтъкна, че за доболничната помощ отиват само около ¼ от парите за здравеопазване. Въпреки двойното завишение на парите за здравеопазване, малко отиват за профилактика”, каза проф. Аргирова.

„В началото на 2022 г. преминахме към децентрализирано управление на пандемията. Можем да налагаме мерки районирано, за да не бъдат тормозени всички хора едновременно. Наблюдаваме измененията на седмична база. Загубихме много хора, данните са недвусмислени, че ваксинираните могат да заболеят, но преминаха по-леко през това заболяване”, обясни тя.

Според нея вирус винаги може да мутира и да се върне обратно. „Това, в което сме в момента – очакваме леко повишение на заболеваемостта до края на януари, в средата на февруари е очакваният грипен пик. У нас има изолиран грипен вирус”, каза медикът.