Сензационно! Военният министър се срещна с италианския си колега: Приехте тази сложна роля…

димитър стоянов

„България високо оценява поемането от Италианската република на ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група на наша територия. Благодаря Ви, че приехте тази сложна роля в сложно време. За нас това е доказателство за съюзната солидарност и изпълнение на една от трите ключови мисии на Алианса – колективната отбрана“.

Това заяви военният министърът Димитър Стоянов на работна среща с италианския си колега Гуидо Крозето в авиобаза Безмер. Крозето дойде да поздрави италианските военни от състава на многонационалната бойна група по повод Рождество Христово. Информацията е от Министерството на отбраната.

На работната среща двамата министри отбелязаха съществения принос на многонационалната бойна група както за засилване възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, така и за повишаване на сигурността в Югоизточна Европа.

Министър Стоянов представи някои от приоритетните проекти за модернизация на Българската армия – проекта за придобиване на нова бойна машина на пехотата, на вторите осем самолета F-16, на нови трикоординатни радари, проекта за развитие на способностите за артилерийска поддръжка и др.

Италианският военен министър заяви, че най-важният им контингент е в България. „Над 800 италиански военнослужещи са разположени на полигон „Ново село“ и това показва нашия ангажимент към усилване на Източния фланг на НАТО“, каза Гуидо Крозето.

„За нас Италия е важен партньор в Европейския съюз (ЕС) и съюзник в Алианса. И двете организации са ключови за нашата сигурност и отбрана. Независимо от трудностите и предизвикателствата, ние сме ангажирани с изпълнението на поетите ангажименти, фокусирани върху модернизацията и повишаването на оперативната съвместимост на въоръжените ни сили“, заяви министър Стоянов.

Двамата споменаха и изграждането на Коридор N 8, който ще свърже Адриатическо и Черно море, военната мобилност, индустриалното сътрудничество и сигурността в района на Черно море.

Обсъдени бяха и възможностите за осигуряване на заместващи платформи за българските ВВС, възможностите за придобиване от Италианската република на подводници за Военноморските сили, както и участието в съвместни учения и подготовки. Сред темите на разговора беше и участието в инициативите на НАТО и ЕС за подпомагане на Украйна за противодействие на руската агресия.

Министър Стоянов покани италианския си колега на официално посещение в България.

В срещата участваха заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров. Към италианската делегация на министъра на отбраната Крозето се присъедини и посланикът на Италия в България Н. Пр. Джозефина Дзара.