КОШМАР! Поругаха фото изложбата за Ламбо пред Народния театър (СНИМКИ)

payimage-562884

Фото изложбата със снимки от личния архив на Стефан Данаилов в градинката пред Народния театър е поругана, съобщава Lupa.bg. Стъклените витрини на всички пана с любопитни фотографии на големия актьор са нашарени подигравателно със „Збогом“ с червен флумастер. Фото изложбата беше открита на 9 декември по случай 80-ия юбилей на Мастера.

През последните дни обаче неизвестен злосторник е решил да оскверни паметта на Ламбо и да напише навсякъде върху стъклените пана „Збогом“, като така се опита да се подиграе с вече покойния актьор. Истината е, че като министър на културата Стефан Данаилов изписа думата „Сбогом“ със „З“ и така допусна груба правописна грешка, която и първолак не би допуснал. Това се случи по време на погребението на голямата певица Мария Нейкова през август 2002 г. В книгата за съболезнования актьорът написа прощални думи за именитата певица, изписвайки “Збогом”.

Тогава това породи вълна от подигравки най-вече от политическите опоненти на актьора социалист и до края на живота му редица политици опитаха да го уязвят заради тази наистина тъпа грешка.

Самият Ламбо по-късно се извини за това „Збогом“ и обясни нелепата правописна грешка с голямото си вълнение на погребението на певицата, композирала и изпяла песента към филма „Козият рог“.

„Колкото и да искат, нито Бойко, нито който и да било не би могъл да ми създаде комплекс от тази грешка, която случайно допуснах развълнуван на погребението на Мария Нейкова.

Като актьор пред очите ми е минала толкова съвременна и класическа литература, а по-голямата част от нея съм възпроизвел и като запаметен текст, че няма как да не знам как се пише думата „сбогом”.

Впрочем, човек се самохарактеризира и с това какво пита, а въпросите имат свойството на бумеранг, който се връща към този, който е забравил, че човек е грешен, ако не се е взел за самия бог, разбира се“, каза в своя защита Стефан Данаилов.

Фото изложбата в Градската градина в София, както и всички събития в София, свързани с юбилея на Стефан Данаилов са под егидата на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Дирекция „Култура“ на Столичната община. Логото на двете институции стои на челните пана на фото изложбата.

Факт е, че снимките са наредени в градинката пред Народния театър в центъра на София, като мястото е добре охранявано денонощно и през нощта е добре осветено, а в района има и охранителни камери. Странно е, че никой не е забелязал кой драска по стъклените витрини. Буди недоумение и факта, че нито Столична община, нито районният кмет на община „Средец“ Трайчо Трайков са забелязали този вандалски акт, както и че Общината, ръководена от Йорданка Фандъкова не е предприела действия паната да бъдат почистени.