Д-р Георги Стаменов за разменените бебета: Това е човешка грешка. Винаги може да се случи

д-р георги стаменов

„Това са редки инциденти. Помня, когато гръмна „Чернобил“, никой не спря ядрената енергия. Нали пак беше човешка грешка, винаги може да се случи“. Така коментира по Би Ти Ви случая с разменените бебета в столичната АГ болница „Шейново“ водещият специалист по репродуктивно здраве д-р Георги Стаменов.

Той призова към разбиране и съчувствие към всички замесени в този казус.

„Да съчувстваме на семействата. Представете си – живееш с едно бебе, свикнал си, обичаш го, гледаш го, сега трябва да вземеш друго бебе. Проявете съчувствие към тези бебета – помирисал си всичко там където си, познаваш всичко и сега се променя всичко. Съчувствие към тях – това трябва да дадем. Съчувствие и към хората, които са направили тази грешка, защото те трябва да живеят оттук насетне с това и това е разкъсващо. Тези хора не са го направили нарочно“, призова лекарят.

Неговата съпруга – акушерката д-р Надежда Стаменова, също е убедена, че става въпрос за нелепа случайност и не бива бъдещите майки де се притесняват: „Това е технологично объркване, няма никакъв замисъл, няма никакъв специален план или пък да бъде някаква практика. Това просто е едно голямо изключение“.

Георги Стаменов и Надежда Стаменова казват, че са избрали гинекологията и акушерството още в началото на своя професионален път.

„Всеки от нас и говори с Господ, но при нас се налага да говорим доста често. Питам го, дори някога си караме. Нека не звучи шизофренично – това е част от магията на нашата работа“, сподели д-р Стаменов.