ИНТРИГА! Акад. Денков разкри при какви условия ще има кабинет: Ще подмина изказването на БСП

акад. николай денков

Вторият мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен след Нова година. От „Продължаваме промяната“ имат своите изисквания, преди да кажат ясно ще предложат ли структура на кабинет. В същото време изтича срокът на партиите за предложения за програмната декларация на партията, която да подкрепят.

„По-голяма част от партиите влязоха в този процес и казаха, че ще представят предложения. Едната цел на тази декларация е да създаде структура на решенията, които очакваме да се вземат от Народното събрание. То трябва да има цел, в случая говорим за национални цели, а те трябва да бъдат подплатени с конкретни действия“, каза кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ акад. Николай Денков пред България он ер.

Той добави, че втората цел на декларацията е да послужи като спойка на политическите партии.

„Третата цел, която не е по-малко важна, е да се създаде основата за координация между Министерския съвет и Народното събрание, защото би било лош вариант да направим свой кабинет. Той има своите цели, а Народното събрание други. Двата най-важни органа в държавата да работят в синхрон“, посочи акад. Денков.

Това, което те са предложили, е за една година напред.

„Моята роля в момента е да бъда дипломатичен, така че ще подмина изказването на БСП. Идеята е да видим има ли какво да ни събере заедно. Ако има политическа формация, която е решила твърдо да отиде към третия мандат, или да отиде към избори нищо не може да промени това мнение. Идеята не е цялата декларация да се гласува наведнъж, защото така няма да съберем необходимо мнозинство, а да се гласува по раздели“, поясни кандидатът за министър- председател.

„По социалните тематики имаме доста пресечни точки с г-жа Нинова, въпреки това, което е казала. Доста често ние излизаме с общи виждания, разликата е, че тя като че ли не се опитва да направи сметка колко би струвало съвкупността от действия, които предлага, докато ние я правим. Ако кабинетът получи подкрепа по раздели, означава, че когато се стигне до гласуване, в дадената тема да има мнозинство“, подчерта акад. Денков.

„Но тези плаващи мнозинства са заявени предварително. Има два риска и те са много различни единият е политическият риск за „Продължаваме промяната“. Този риск ние сме го пресметнали. Има един друг риск, който е много по- опасен – държавата да тръгне да се управлява от хаотични решения, от които всеки търси икономически интерес“, добави Денков.

И беше категоричен, че кабинетът, който ще бъде съставен, трябва да може да реализира всичките политики по декларацията.

„Ние ще имаме министри, които ще трябва да движат целия пакет. Гръбнакът на този кабинет трябва да бъде от „Продължаваме промяната“ и разбира се, по всички теми ние работим плътно с „Демократична България“. В декларацията няма да се запише това, което иска БСП, а това, което е балансирано и което може да бъде удържано. Дали ще има министри от другите партии, е въпрос на разговор. За момента „Възраждане“ поставят приоритети, които са абсолютно несъвместими с нашите, така че не виждам как ще върви разговорът с тях“, каза още акад. Николай Денков.

Той припомни, че партията на Костадин Костадинов поиска България да излезе от ЕС. И изключи варианта да се сключи коалиционно споразумение с ГЕРБ и ДПС.

„Със сигурност не се чувствам част от „подмяната“. Това, което е важно и Народното събрание, и кабинетът да могат да свършат нещо полезно за България. За да стане това, ние трябва да имаме общи дейности, с които да постигаме целите. Чисто математически, без подкрепата от другите големи партии, няма как да се получи, но ние няма да влезем в коалиционно споразумение, защото нямаме доверие в сътрудничеството с тях“, коментира кандидатът за премиер.