Акушерка за случая с разменените бебета: Няма как без ножица да се махнат гривните!

1506230

След като бяха разменени две бебета в столичната болница „Шейново“, все още не е ясно как се е стигнало до нелепата грешка. Надежда Стаменова, която е акушерка в „Родилна зала“, обясни и как се слагат гривните на майката и детето.

Тя заяви, че това се случва непосредствено след раждането.

„Гривните са фабрично приготвени, идентични са и няма как да се махнат. Това е и забранено, преди изписването. Освен това майките се отнасят много сантиментално към гривните си“, каза още Стаменова пред bTV.

Тя изключи размяната да се е случила умишлено и увери всички майки, че има стриктни правила в родилните отделения, които се спазват.

„Освен всичко всяка майка ражда в отделна зала, няма съвместни раждания. Номерцата се приготвят предварително, не се разделят преди бебето и майката да са вече заедно или непосредствено след раждането на бебето. Има посветена акушерка, която поема бебета и всъщност маркира с гривничките бебенцето, майката и вписва всичко това в актовата книга, в документите на майката и на бебето. Там технически не допускаме изобщо възможността да се случи грешка“, добави още Стаменова.

Доц. Стоян Ставру, който е доктор по гражданско и семейно право, смята, че едва ли това е единствен случай у нас.

„Сигурен съм, макар и спекулативно, че това не е единственият случай, а и смятам, че това е нормално. Все пак все да кажем, че ние сме превърнали родилния процес в нещо, което е силно регулирано в специализирани институции. Но не сме на 100% предпазени от грешки“, каза Ставру.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории