Само в 7DniSofia.bg

ШОК! МС предлага механизми за разследване на главния прокурор с промени с НПК

крум зарков

Министерски съвет одобри промени в НПК, с които на практика се въвежда механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и неговите заместници, обяви на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков, предава ПИК.

Новата глава в НПК ще се нарича „Особени правила за разглеждане на дела за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или от неговите заместници“.

„Новият механизъм предвижда съдия от ВКС, от Апелативния или Окръжния съд, но с ранг на съдия от ВКС да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има необходимост от това. Този ад хок прокурор ще бъде назначаван във ВКП и ще се определя на случаен принцип от списък, одобрен предварително от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, ако е дал преди това съгласие за това“, обясни Крум Зарков.

Въпросният ад хок прокурор ще бъде контролиран от друг наказателен съдия от Върховния съд, който ще изпълнява длъжността зам.-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, но след като вече бъде повдигнато обвинение.

Предлага се разследващи органи в тези случа ида бъдат разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи, както и разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите.

Делата за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще са подсъдни като първа инстанция на СГС, а отказите да се образува досъдебно производство ще подлежат на съдебен контрол на две инстанции.

„Освен това се предвиждат и мерки за повишаване отчетността на главния прокурор като се предвижда намаляването от 17 на 13 гласа на мнозинството в Пленума на ВСС, необходимо за предсрочно освобождаване или временно отстраняване от длъжност на главния прокурор. Това ще е и мнозинството, необходимо за избор на председатели на двете върховни съдилища“, отбеляза още Крум Зарков.

Правосъдният министър коментира, че с тези поправки в НПК България отговаря на препоръки по Мониторинговия механизъм, на препоръки за върховенството на закона на ЕС, на препоръки на Службата за подкрепа за структурни реформи, на препоръки на ЕК за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, на десетки резолюции на Комитета на министрите.

„Всъщност с този закон страната ни ще отговори на над 70 осъдителни решения, за които сме били осъждани от Европейския съд за правата на човека. Министерство на правосъдието подготви този законопроект на база на закон, изготвен от предишния кабинет, в съгласие с Венецианската комисия, така както е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост. Този план предвижда законопроектът да бъде приет до средата на идната година. На ход са народните представители“, коментира Зарков.

На въпросния „брифинг“ журналистически въпроси не бяха зададени, а правосъдният министър побърза да се отдалечи, за да не го „уцели“ някое неудобно питане за садизъм срещу котки или… дядовци.