ЖЕГА В НС! Корнелия към военния министър: Един патрон не е излизал за Украйна, докато бях министър

корнелия нинова

Соцлидерката Корнелия Нинова отправи гневни нападки към военния министър Димитър Стоянов и включително към президента Румен Радев заради тиражираните твърдения, че докато е била икономически министър, е дала разрешение за износ на оръжие за Украйна.

„Както знаете, около износа на оръжия за Украйна в редовния кабинет се развихри една изключителна кампания с манипулативни внушения и лъжи. Аз и до днес твърдя, че оръжие за Украйна не се изнасяше.“, заяви Нинова по време на парламентарен контрол във въпрос към служебния министър на икономиката Никола Стоянов.

„По време на редовното правителство беше създадена изкуствена, манипулативна и лъжлива истерия, че българското правителство, Министерството на икономиката и индустрията и в частност самата аз съм издавала разрешения за износ на оръжия за Украйна.

Президентът Радев ме призоваваше да обясня на левите хора, които обичат мира, какво става“.

Втори цитат:

„Нинова е одобрила 4200 тона оръжия за Украйна“.

Сегашният министър на отбраната, който тайно е в Украйна, за да договаря износ на оръжие, по онова време публикуваше фалшиви изрезки от документи, за да внушава, че сме изнесли оръжие за Украйна.

Уважаеми български граждани, това беше основна опорна точка за бой по редовния кабинет – да ви излъжат и манипулират. В още по-голяма част към мен като министър, по екипа ми в министерството и партията, която представлявам“, каза още тя.

Лидерът на левицата призова служебния министър Стоянов да отговори може ли който и да е министър на икономиката да разреши износ на оръжие и да обясни на българските граждани кои са органите, които разрешават този износ и кой подписва тези разрешителни.

„От това, което изчетохте като дестинации и държави – разбирам, че служебният кабинет продължава да изнася оръжия точно за същите държави и по същите договори, по които и редовното правителство.

Тогава Ви питам, Вие изнасяте ли оръжия за Украйна, въпреки забраната на Народното събрание, защото разрешението още не е влязло в сила, след като продължавате изнасянето за същите дестинации – за Полша по същите договори, само че в други обеми?“, попита още Нинова.

По нейните думи министър Стоянов е направил пълна ревизия на Министерството на икономиката, за да намери слабости на предходното ръководство. „Намерихте ли и един договор и един сертификат за крайна употреба за Украйна?

Може ли българската държава да носи отговорност, ако друга държава, например Полша, представи на България сертификат за крайна употреба от правителството на Полша, че си купува нещо за държавата. Може ли България да държи сметка какво прави Полша? Открихте ли посредници?“, продължи тя.

На репликата на служебния икономически министър, че „този бизнес иска тишина“, Нинова отвърна:

„Сега ли разбрахте, че бизнесът с оръжията иска тишина или го разбрахте, след като е станахте министър и продължихте договорите. свързани с износа? В редовния кабинет не искахте тишина. Вие бяхте един от тези, които най-гръмогласно по всички телевизии лъжехте как изнасяме оръжия за Украйна. Тогава този бизнес не искаше ли тишина?“

„Намерихте ли и един лист, една запетайка, един документ, сертификат за краен потребител, нещо което да започва с буквата „У“ поне? Не отговаряте, защото не сте намерили“, обобщи тя.

„Обърнахте всичко с хастара навън. Възложихте на НАП да търсят преводи към офшорни компании, но нищо не открихте. Какво стана с проверката на ДАНС в „Кинтекс“? Вкарахте ДАНС в „Кинтекс“, за да внушите на хората какви сме крадци, измамници, че имаме офшорни фирми и сме превеждали пари в Дубай.

Какво стана с тази проверка – показа, че няма една дума вярна от това. Защо не изнесете резултатите от тази проверка на ДАНС?“, попита още Нинова министър Стоянов за започнатите от неговото министво проверки.

По думите ѝ цялата атака още от самото си начало е инсинуация, която е започната от президентската институция и изпълнена от хората, на които е била поръчана.

„Този човек, сега министър на икономиката и индустрията – аз съм го уволнила за съмнения за корупция. И срещу него е подаден сигнал в прокуратурата. Президентът го назначи демонстративно, за да ме уязви, но не можа. Той хвърли всички усилия – лични, на министерството, службите, НАП, за да изрови нещо.

Не изрови нищо, защото няма нищо. Осем месеца твърдя нещо и ще го твърдя докрай – докато аз бях министър на икономиката и индустрията, един патрон не е излязъл за Украйна“, заяви председателят на БСП.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории