Само в 7DniSofia.bg

Министър на Радев размаха пръст срещу партиите: Политиците са длъжници на хората

росица велкова

„Нормално е да има притеснение у хората, когато предстои въвеждането на еврото, промяна с такъв голям мащаб. Институциите и политиците са длъжници на обществото, защото тази несигурност у хората е плод на противоречивите сигнали по темата за еврозоната и постоянната конфронтация и политическо противоборство“, заяви финансовият министър Росица Велкова, предава Лупа.

„Не случайно Хърватия от страна, която вървеше по нашите стъпки към ERM II, ни задмина по пътя към еврозоната, но там виждаме едно завидно единение както на институционално, така и на партийно ниво. Ще ви припомня, че през май т.г. Националният план за въвеждане на еврото в Република България не беше приет с единодушие от министрите на заседанието на МС, като се има предвид, че този стратегически документ премина през процедурата за обществено обсъждане почти година по-рано“, допълни тя.

„Институциите имаме много техническа работа и паралелно с нея да направим разяснителна и информационна кампания, която да отговори на всички възникнали въпроси, с акцент върху мерките за защита на потребителите. От проучването се вижда, че е ясно изразена взаимовръзката между нивото на информираност и одобрението към еврото.

Противоположно на по-скептичните нагласи на половината от пълнолетните български граждани относно въвеждането на еврото, продиктувани основно от страховете за поскъпване на живота, самооценките за това как биха се адаптирали към еврото, са по-скоро позитивни.

60% от анкетираните българи смятат, че сравнително лесно ще се адаптират към еврото, срещу 34%, които са на противоположното мнение. Във втората група се открояват преди всичко възрастните и хората с основно образование – над 60 % от тях очакват да срещнат трудности през периода на преход. По всяка вероятност това ще са и хората с най-висок риск от измами от недобросъвестни лица и към тях ще насочим специално внимание и ще търсим подкрепата на местната власт и контролните органи“, каза още Велкова.

„Не случайно с проучването възложихме да се измерят нагласите на бизнеса. Виждате извадката обхваща – микро, малки и големи фирми, самонаети, от целия спектър на икономическата дейност. Целта ни беше да видим нагласите на бизнеса, както по общи въпроси, свързани с въвеждането на еврото, така и по специфични аспекти, касаещи дейността на конкретното предприятие, изградени умения за работа в евро и същевременно къде имат нужда от помощ и подкрепа – преди всичко за счетоводството, касовите разплащания, фискалните устройства, необходимост от обучения на служителите при директна работа с клиенти. В отговор на това предвиждаме да работим с браншовите организации по места, за да се изяснят процесите и всички практически аспекти“, разясни още финансистът.