Лудост: Малка панелка в ж.к. „Младост“ продадена само за 96 000 евро

имоти

Цените на жилищата в София не само не се укротиха, но бясно хвърчат нагоре. Нещо повече – уж недолюбваните панелки се продават, и то, оказва се, на луди цени. Колкото и да не е за вярване, брокери съобщиха за доста шокираща сделка – маломерна панелка в „Младост“ е продадена за 96 000 евро. Това означава 2500 евро за квадрат.

Годината беше изключително активна в търсенето на имоти, обобщават имотните специалисти Пепи Димитрова и Тихомир Тошев. Според Тошев, остават най-атрактивни кварталите в центъра – „Изток“ и „Лозенец“, както „Иван Вазов“ и „Младост“, който е топ кварталът на София от по-отдалечените и който си държи цената.

„Всеки си има своето най-добро място, но категорично столицата генерира интерес и жилищата се търсят“, заяви Тошев в ефира на БНТ. Той предупреди, че влизаме в период на увеличаване на лихвите по кредити, като очакването е това да се случи през следващата година. Кредитите вероятно ще поскъпнат с 10-15%.

Според Пепи Димитрова новото модерно е селска къща двор с животни и градина. Това е така, защото на село е добро качеството на живот и храната. Хората обаче трудно продават земята си – казват че инфлацията ще изяде парите и затова си пазят земята – парите инфлацията ще ги изяде.

Според двамата имотни специалисти по-богатите българи търсят имоти в Португалия, Италия и Франция. В Турция цените на имоти тази година са почти двойно увеличени сравнено с миналата.

Инвеститорите масово предлагат ангажимент да не се промяна цената.

Прогнозата е че догодина по-малко ще се купуват жилища.