Само в 7DniSofia.bg

Излязоха наяве скандални разкрития за автобуса-ковчег край Свиленград: Някои от пасажерите виновни

автобус катастрофа

Пътник е с вина за преобръщането на автобуса с екскурзианти край Свиленград, съобщава „Телеграф“. Той неколкократно е настоявал рейсът да се движи по-бързо, за да стигнат Бургас в определен час. Другите пасажери също давали зор на 52-годишния шофьор Тодор Димитров да не се бави.

Това става ясно от разпити на част от 43-мата пътници, които са пътували с автобуса, който се обърна на 11 декември край свиленградското село Миладиново на връщане от Кавала, Гърция.

Хлъзгаво
Минути след тежката катастрофа, при която загина 69-годишна жена, шофьорът Тодор Димитров се обадил по телефона на приятелката си и казал, че возилото е поднесло. „Плъзна се от завоя към дерето като шейна“, споделил Тодор с гаджето си. Той бил в шок и много изплашен от случилото се. Водачът продължава все още да лежи в хасковската болница със счупен лумбален прешлен, но всеки момент се очаква да го изпишат, потвърдиха за „Телеграф“ от лечебницата. Димитров твърди, че гумите се подхлъзнали на остър завой, защото пътят е бил като стъкло, с дебел пласт от лепкава кал, която не позволявала сцепление на гумите с асфалта. Това била и една от причините да кара по-бавно, което обаче изнервило пътниците. Те свидетелстват, че инцидентът е станал 10 минути след напускането на граничния пункт ГКПП Капитан Петко войвода, което означава, че за това кратко време рейсът е изминал разстояние от 30-35 км.

Експертиза
Проверка показа, че бургаската компания ДС „Травел“, чийто собственик е автобусът, има подобна изцепка и в Германия преди години. През септември 2015 година автобус на фирмата катастрофира при идентични обстоятелства на магистрала в германската провинция Бавария, като се преобърна в крайпътно дере. В него са пътували 48 сезонни работници към България от Франция. Пострадаха 34 души, а инцидентът като по чудо се размина без жертви. Разследването тогава установи, че шофьорът на българския автобус е бил заслепен от друг автобус. Сега разследването е разпитало 30 свидетели. Изготвя се и техническа експертиза, която ще покаже дали 25-годишният автобус е бил изправен.