Първи сензационни реакции за Денков. Деси Атанасова с неудобен въпрос: Тройната коалиция ли се връща?!

десислава атанасова

Заваляха и първите реакции в кулоарите на парламента, след като „Продължаваме Промяната“ обявиха официално кандидатурата на акад. Николай Денков за министър-председател.

Първи коментар за кандидатурата направи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

“Тепърва ще се обсъжда кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер от националния съвет на партията. Този човек е доказал се в образователния сектор, както и има политически опит, интересно ми е какви доводи ще намерят партиите, за да откажат неговата кандидатура”. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в кулоарите на парламента в коментар на номинирания за кандидат-премиер от ПП проф. Николай Денков.

“За сега ще се осъществяват само разговори по общи политики, след това вече ще се обсъждат кандидатури за министри”, заяви още Иванов.

Коментар за кандидатурата на академик Николай Денков направи и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

“Николай Денков е участвал в правителство на Борисов, след това в служебен кабинет на Радев, а накрая и като кадър от ПП. Кандидатурата му за премиер не е нищо друго освен коалиция между ГЕРБ, Радев и Петков. Те не дадоха подкрепа за първия мандат, а издигнаха кадър от ГЕРБ”. Така лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира в кулоарите на парламента номинацията на проф. Николай Денков за премиер с мандата на ПП.

“Плюс това е бил заместник на Миглена Кунева- това дали означава, че НДСВ и тройната коалиция се завръща”, попита Атанасова.

“Имаше една безспорна кандидатура, гражданска, която имаше смелост в тази критична ситуация да поеме цялата отговорност и да представи кабинет. Вчера НС пропусна шанса си да има едно отговорно правителство. Ние категорично няма да подкрепим мандат на ПП”, уточни Атанасова.

“Някои ги наричат шарлатани, аматьори, смятате ли, че искате да работим с тях. Освен това никой не ни е поканил и на разговори”. Аз не знам във формат на председателски съвет някой да е обсъждал кандидатура на премиер. Председателските съвети се провеждат за обсъждане на дневния ред и програмата за седмицата на НС, местата в пленарната зала и други подобни въпроси. Това, че някой си прави политически кръжок, в който ние отказахме да участваме, защото заседанието не е публично, ние искаме разговори открити пред обществеността. Плюс това те бяха тези, които преди седмици призоваваха за прозрачност”, коментира още Десислава Атанасова. “Всички приоритети, които изброи Денков, съвпадат и с тези на проф. Габровски, но те решиха да не подкрепят кабинет с първия мандат, да откажеш определени приоритети и на следващия ден да ги преповториш е неприемливо”, обясни още тя.

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов пък нарече кандидатурата на академик Николай Денков подигравка с Народното събрание и добави: “Този човек, когато напусна сферата на образованието, предизвика една мощна колективна въздишка на облекчение”.

“Излишно е да коментираме дали ще подкрепим кабинет с втория мандат. Както не взехме участие в разговори с ГЕРБ, така няма и да говорим с ПП. Двете партии са едно и също нещо – те имат еднакви приоритети”, заяви още той, цитиран от БГНЕС


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории