Само в 7DniSofia.bg

Киро и Асен вият от ужас от думите на Йотова: Дано да сме приключили с неграмотните начело на държавата

илияна йотова

Дано да сме приключили с неграмотните и безпросветни хора начело на държавата. Когато не знаеш историята и не знаеш откъде си тръгнал, няма как да познаваш настоящето и не можеш да градиш бъдещото на България. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Националния исторически музей на изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2022 г.“. Експозицията може да бъде разгледана до месец март 2023 г.

В приветствието си вицепрезидентът припомни: Министърът на културата в редовния кабинет не оправда надеждите ни, остана само с обещания и едно прекрасно селфи. Отговорността носят тези, които са му гласували доверие. Трябва да се учим от тези уроци и да не ги повтаряме.

„Когато дойде служебният кабинет археологическият сезон беше пред провал заради липсата на финансиране. Освен това средствата по програмата за финансиране на теренни археологически проучвания, на която разчитат музеи, институти и университети, не бяха увеличени спрямо 2021 г.“, посочи Илияна Йотова и благодари на Министерство на културата в служебния кабинет и на учените, че спасиха археологическия сезон, предава 24 часа.

„Археологията се нуждае от повече внимание и средства. Няма как да се борим успешно срещу пренаписването на историята, ако не я познаваме и не я доказваме с факти“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на ръководството и екипа на Националния исторически музей за всеотдайната дейност. „С тази изложба дворецът на българската история Националният исторически музей отново ни поднася чудесен коледен подарък. Изложбата подхранва самочувствието ни на българи, наследници на древни цивилизации“, подчерта вицепрезидентът.