Треньорът на Левски Мъри Стоилов каза истината за бъдещето на клуба: Очакванията бяха други

мъри станимир стоилов

Треньорът на Левски Станимир Стоилов даде интервю за клубната телевизия. Той говори по всички теми, които вълнуват феновете, включително селекцията, задълженията и бъдещето на клуба. Мъри призна, че не е очаквал „сините“ да са толкова отдалечени от лидерите в класирането на фона на играта, показвана от отбора.

„Една трудна, щастлива, емоционална и радостната левскарска година. Левски се върна към корените си и обединението си. Отборът си върна любовта на феновете, както и трофей след толкова много години. Върна си и футболната гордост на терена. Накрая имаше и резултати, които според мен ни показаха реално състоянието на отбора или превъзходството на отбора на терена. Общо взето една доста положителна година за клуба. За всички в отбора бе добър атестат за работата, че Левски успя да изчисти огромните задължения, които имаше към хора, личности, треньори и футболисти и т.н“, започна Стоилов.

„15 май беше един от щастливите дни, защото почти няма мач или на стадион, на който да съм бил с Левски и да не съм бил щастлив като гледам любовта и уважението на хората и към отбора и към името – Левски. Най-важното е, че хората имат вече доверие в начина на работа и управлението на клуба. Така се опитваме максимално дълго хората да чуват истината, а това винаги е било силно в Левски. Нещото, което не успя да се случи е това, че Левски се отдалечи много от лидерите в класирането. Аз лично не го очаквах на фона на играта и стила, който показваме – един доминиращ и горд Левски. Просто резултатите по необяснима причина за мен ни бягаха. Футболният Господ не бе благороден към Левски. Очаквах да сме много по-близко до лидерите, но това е явно и грешка на растежа. Много сме близо като игрово поведение и доминация на терена, да изградим онзи Левски, който да надиграва всички противници“, каза още старши треньорът на „сините“.

„Зарадва ме връщането на толкова млади деца по стадионите, но тренировките и мачовете. От доста години насам в Левски не е имало такава емоция и такава тръпка. Лично мен ме изненада като левскар, който е минал и през трудни и през хубави моменти. Никой от хората, които ме срещат по улицата, за да искат снимки, не ми казват: „Тренер, защо не бихме?“, а ми казват „Тренер, браво! Левски се оправи, Левски върви добре, ще дойдат и победите“. Преди гледахме прекалено дребнаво за един мач, а сега вече гледаме глобално, което е най-голямата победа за всички нас“.

„С оглед на целия сезон, мисля, че Левски е изключително близо до това да стане хегемон в българското първенство. Естествено, трябва да се намести мозайката. Футболистите, с които разполагаме, във всеки един мач, особено с лидерите, показаха, че могат да играят наравно, дори по-добре. Имаме една много интересна сплав между млади и опитни играчи. В нашия отбор се създаде възможност младите да играят по-редовно. На трите позиции в средата на терена имаме само български играчи, плюс вратаря. Гарантирам участие поне на четирима българи във всеки мач, което е доста положително. Ориентирали сме се основно в селекция на млади играчи. Мислим за следващите хора, които ще управляват клуба, да имат футболисти със стойност. Миналият път, когато бях в Левски всички футболисти бяха продадени, което означава, че са имали висока стойност. На Левски бъдещето му е осигурено“, коментира Стоилов.

„Сега е моментът да благодаря на всички фенове, че стоят зад Левски. Без тях клубът беше загинал. Те подтикнаха мен към завръщане, а тяхната любов дава силата на хората да работят. Първо намалихме бюджета, след това вкарахме организация и дисциплина. Този отбор е на 10-11 месеца, опитахме да сме по-добри. Това е свършено. Много е лесно да се работи с дисциплина и ред. Тогава играчите нямат проблеми и резултатите идват. Аз съм треньор, който следи дисциплината на терена. Футболистите се съобразяват с ценностите на Левски. Опитвам се да работят почтено и честно. За мен е най-важно откровеността и честността. Това са принципи, които Васил Левски е програмирал. Може да се наруши всички, но битката за Левски няма да я загубим извън терена“, каза още 55-годишният специалист.

„Ако цените са изгодни за Левски – да, може да продадем футболисти. Не мисля, че има играч, който да е стигнал максимума си за Левски. Вече имат реални цени. Няма незаменими играчи. Трябва да продължим да играем доминиращ и горд футбол и да побеждаваме повече. Ако можем да се класираме за Европа. Новият собственик трябва да реши дали да остана. Ако ме покани, ще говорим. В школата трябва да се инвестират сериозни средства, ако искаме прехода от детски футбол в мъжки да е по-добър. Школата е дала играчи на първият отбор. Такава масовост досега е нямало, но тя е малко по принуда. Това е бъдещето на Левски“.

„В предишния ми престой обърнахме внимание на много футболисти. Моята идея беше играчите от Приказката да влязат във футбола като ръководители, скаути, треньори. Това ни беше идеята със Сираков тогава, за да запазим духа на Левски. Сега има няколко треньори и се опитваме да намерим най-доброто за Левски. Мое задължение, а и на Сираков, е да търсим бъдещи треньори за Левски. Не искам да продължавам вечно да бъде треньор. Виждам се като ръководител, но изцяло спортно-технически. След години може да се ориентирам към спортен директор“, призна Станимир Стоилов.

„В първия ми престой младите играчи бяха много изостанали. Тогава функционираше лошо школата. Отне малко повече време да ги обучим – 3-4 години. Сега смятам, че поне 2-3 играчи намират по-бързо мястото си. Ако успяваме на година по един играч да интегрираме, ще е голям успех. Даваме шанс, въпросът е да го пазят. На този етап и Рупанов, и Галчев се стараят много, имат голямо желание, но нивото им трябва да се подобри значително. Левски мина през огромно преструктуриране. И футболно, и административно Левски беше под всякаква критика. И сега има къде да се подобряваме. 4.5 е добра оценка, защото стартът беше много нисък заради проблемите в клуба“, анализира треньорът на Левски.

„От чуждите отбори нямам любим. Най-много ми харесваше стилът на Барселона. Винаги съм искал да работя и да бъде треньор на Левски. Продажбите, които са се случили са били, за да спечели клубът пари. Моето желание винаги е било да се върна в Левски. Това е моят отбор и така ще бъде винаги. Любим треньор трудно мога да кажа. Тези, които изброих са оставили отпечатък в мен. Имах възможност да работя с много велики треньори, които ми дадоха шанс да играя, а и да бъде помощник-треньор. Като започнеш от Димитър Димитров, от когото научих много, продължавам да уча и да комуникирам с него. След това преминаваме през Люпко Петрович, Федотов, Муслин. Всички бяха отворени към мен. Опитах се да взема от всеки най-доброто. Резултатите, които съм постигнал, показват, че са добри учители. Трудно ми е да посоча любим футболист, защото винаги съм търсил отборното на терена“, разкри Мъри.

„За следващата година си пожелавам здраве, другото можем да го постигнем със знания и работа. На всички фенове пожелавам да са здрави, да бъде единни и да обичаме Левски. Под никаква форма да не се отказваме от подкрепата към Левски. Единственото между Левски и феновете да се подобрява. Няма да сме силни без фенската подкрепа. Моето желание е клубът да се вдигне до максимална спортна форма, а от догодина Левски да е доминант, който да се бори за титлата. Ще имаме нужда от всеки привърженик. Заедно можем всичко и заедно правим Левски да е велик“, завърши Станимир Стоилов.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории