Окончателно! Вбесиха стотици шофьори в София, въвеждат нови строги органичения

задръстване

Общинските съветници в София приеха доклада за въвеждането на нискоемисионните зони в центъра. Решението бе гласувано с 43 гласа „ЗА“, 12 – „ПРОТИВ“ и един общински съветник се е въздържал, пише БЛИЦ.

С решението се ограничават най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат автомобили на дизел на 20 години и на бензин над 30 години.

Центърът на София се разделя на две зони в които ограниченията за влизане ще са в сила за зимния сезон:

Зона „Малък ринг“ – между булевардите: „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. От 1-ви декември 2023-а година ще влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, се предвижда да има от 1-ви декември 2025-а година, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027-а година – и за тези от втора екологична група.